Uusioura-tapahtuma järjestettiin Kaapelitehtaalla.
Katri Manninen kehottaa kysymään tutuilta, missä tarvitaan omaa osaamista.
Uusioura-tapahtuma veti Kaapelitehtaan täyteen.
Insinööri-lehti työelämä

Käytä verkostoja työn etsinnässä

Kaikista eri piireistä kertyneet tuttavuudet ovat pääomaa, joka kulkee ihmisen mukana työpaikasta toiseen.

Akavalaisten yrittäjien AKYn varapuheenjohtaja, Insinööriliiton erityisasiantuntija Katri Manninen tähdentää verkostojen tärkeyttä työnhaussa. Manninen esiintyi eilen Uusioura-messuilla Helsingin Kaapelitehtaalla. Rekrytointi- ja uravalmennustapahtuma oli suunnattu yli 45-vuotiaille.

– Minä olen saanut kaikki työpaikkani verkostojen kautta, Manninen täräyttää.

Kotoa häntä ei sentään ole haettu eikä suoraan pyydetty töihin, vaan hän on hakenut työpaikkoja muiden joukossa. Manninen tarkoittaa, että ilman verkostoja hän ei olisi tiennyt kaikkia paikkoja, joita hän voi ylipäätään hakea.

Monessa yrityksessä on niin sanottuja piilotyöpaikkoja, joita pitää osata kysyä. Myös avoimia työpaikkoja on niin paljon, ettei niitä ehdi yksin huomata ilman kavereiden apua.

Vanhalle kertyy kontakteja

Iän myötä ihmisille kertyy kokemusta eri työpaikoista ja muista ympyröistä. Nykyään on tavallista, ettei ihminen pysy koko työuraansa saman työnantajan palveluksessa. Se on vanhan työnhakijan vahvuus.

– Jokaisella on oma uniikki verkostonsa, Manninen muistuttaa.

Naapuruussuhteet ja harrastuspiirit ovat yhtä lailla verkostoja. Manninen itse kuuluu Ompeluseuraan, joka on naisille tarkoitettu työelämään keskittynyt Facebook-ryhmä.

Työnantaja on verkostoista yhtä riippuvainen. Kun töihin tarvitaan uutta tekijää, rekrytoija tarvitsee verkostoja, jotta paikka saadaan täytettyä sopivalla henkilöllä.

Ryhmää kannattaa ruokkia

Verkostot ovat vastavuoroisia. Ihmiset, jotka ovat mukavia ja rakentavia toisille, saavuttavat ryhmän tarjoamat mahdollisuudet. Pitkälle pääsee, kun käyttäytyy ystävällisesti ja avuliaasti.

– Me olemme oman itsemme käyntikortteja. Muistamme parhaiten ne tyypit, jotka ovat meille kivoja ja mukavia, Manninen havainnollistaa.

– Se on myös Ompeluseura-verkoston pääajatus. Verkostot eivät toimi, jos jokainen haluaa vain imeä itselleen kaiken hyödyn, vaan toimii parhaiten niin, että jokainen antaa jotain itsestään.

Kysy tuttujen tarpeita

Sekä yrittäjän että palkansaajan on uskallettava myydä omaa osaamistaan. Se ei kuitenkaan tarkoita tyrkyttämistä. Suomalaisista oman osaamisen myyminen tuntuu usein vaivaannuttavalta.

Manninen kehottaa työnhakijaa kysymään tutuiltaan, missä tarvittaisiin tiettyä osaamista. Tällainen kysymys ei tunnu tunkeilevalta eikä kiusalliselta.

– Silloin toiselle ei tule sellaista oloa, että hänelle yritetään myydä jotakin, vaan että hän voi auttaa, Manninen vinkkaa.

Verkostoja kannattaa luoda ja ylläpitää paitsi kasvotusten myös sosiaalisessa mediassa. LinkedIn-palvelu sopii luontevasti työpaikkojen hakuun ja ammatillisten asioiden jakamiseen.

Teksti ja kuvat: Janne Luotola