Pieksämäellä ei ole ollut omaa kansanedustajaa 16 vuoteen. Arto Sepponen haluaa korjata sen.
Insinööri-lehti politiikka

Insinöörit rakentavat Suomea

Pieksämäkeläisen kansanedustajaehdokas Arto Sepposen oli helppo valita vaaliteemansa.

Insinöörinä, yritysneuvojana ja ammatillisena opettajana Arto Sepponen on nähnyt, miten tärkeää on, että yhteiskunnan perusinfra toimii. Toimiva infra tarkoittaa, että tiet ovat kunnossa, sähköä tulee, ja tietoverkot sekä sähköiset palvelut toimivat.

Rautatiekaupunki Pieksämäellä odotetaan uuden itäradan rakentamista. Tällä hetkellä sitä ajetaan Porvoon ja Kouvolan välille.

– Pieksämäen imagon kannalta olisi tärkeää myös ehostaa asemaa ja sen laitureita, keskustan ehdokkaana vaaleissa oleva Sepponen sanoo.

– Myös maantieverkoston pitää olla kunnossa mummonmökkiin saakka. Alueiden elinvoima tulee saavutettavuudesta. Pieksämäen kaupungilla on 30 miljoonan kunnostusvelka katuihin. Se syö liikkuvuutta ja saavutettavuutta.

Koko Suomen elinvoimaa tarvitaan

Metsäisessä Keski-Savossa sähkökatkot ovat yleisiä. Myös maaseudun datayhteyksissä on parantamisen varaa.

– Se heikentää koko Suomen asuttuna pitämistä ja mahdollisuutta tehdä yritystoimintaa ja etätyötä maalla. Palvelut siirtyvät sähköiseen maailmaan. Jos verkot eivät toimi, niitä ei voi käyttää, Sepponen huomauttaa.

Sähköisillä julkisilla palveluilla on valtavia kehittymisen mahdollisuuksia. Esimerkiksi etälääketiede mahdollistaa turhan liikkumisen vähentämisen.

– Erilaisia antureita ja näytteenottolaitteita alkaa saada muutamalla eurolla. Lääkäri saa niillä tarvittavat tiedot diagnoosin tekemiseen.

Kaakkois-Suomen vaalipiirin ehdokas on huolissaan uusimmista ennusteista, joiden mukaan tulevaisuudessa vain kolme suurinta kaupunkiseutua kasvavat.

Suomen tasapainoista kehitystä voitaisiin tukea vahvistamalla digitalisaatiota esimerkiksi koulutuksessa. Opiskelijoiden ei tarvitse muuttaa opiskelupaikan luo, kun opinnot tulevat opiskelijan luo. Reserviläistoimintaa harrastava Sepponen pitää koko Suomesta huolehtimista myös turvallisuuskysymyksenä.

Paikkakunnalta puuttuu kansanedustaja

Pieksämäeltä ei ole ollut omaa kansanedustajaa neljään vaalikauteen. Se on Sepposen mukaan vaikeuttanut seudun asioiden ajamista valtakunnanpolitiikassa. Sepponen valittiin Pieksämäen valtuustoon 2017. Hän sai heti kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden.

– Tehtävä on antanut paljon uusia kokemuksia ja kasvattanut lehmän hermoja. Asioiden edistäminen kunnallisessa päätöksenteossa on hidasta vääntämistä. Kunnallisella tasolla on varmistettava, että kaikki asiat on otettu huomioon, Sepponen muistuttaa.

Tulevalla eduskuntakaudella pitäisi vahvistaa koulutuksen rahoitusta. Sivutoimisena ammattioppilaitoksen opettajana Sepponen on nähnyt säästöjen inhimilliset varjopuolet.

– Lähitunteja on lopetettu, vaikka nuorisolla ei ole riittäviä valmiuksia opiskella omatoimisesti. Säästäminen on rokottanut toisen asteen koulutuksesta, Sepponen myöntää.

”Insinöörivamman saaneeksi” itseään kutsuva Sepponen on kuitenkin ollut tyytyväinen insinööripääministeri Juha Sipilän kauteen. Vaikka sote jäi syntymättä, Suomi saatiin neljän vuoden aikana nousuun.

– Insinöörien avulla Suomea rakennetaan eteenpäin, hän sanoo.

Teksti ja kuva: Petri P. Pentikäinen

Katso muita Insinööriliiton jäsenkunnan eduskuntavaaliehdokkaita