Hyvä henkilökunta ja asiakkaat tuovat virtaa Hietalan työpäivään
Mbakeryn tuotteista valtaosa on makeita. Suolaisten osuus kasvaa jatkossa.
Pitkät työpäiPitkien työpäivien jälkeen Hietala nauttii luonnosta ja saunasta.
Insinööri-lehti

Insinööri johtaa Suomen parasta leipomoa

Bio- ja elintarvikealan insinööriksi Turun ammattikorkeakoulutusta vuonna 2010 valmistuneella Mbakeryn toimitusjohtaja Mikko Hietalalla on 16 vuoden työkokemus konditoria-alalta. Opiskeluajoista lähtien kertynyt työkokemus on vienyt häntä uralla eteenpäin. 

Ajatus leipurin urasta syntyi peruskoulun viimeisellä luokalla, jonka jälkeen hän muutti opiskelemaan alaa Tampereelle. Kunnianhimon siivittämänä Hietala päätti jatkaa opintojaan ja valmistui neljässä vuodessa insinööriksi. Opiskeluvuosien ajan hän työskenteli Fazerilla ja kertoo saaneensa sieltä arvokasta työkokemusta. 

Hietala perusti käsintehdyistä leivoksista, täytekakuista sekä suolaisista paloista tunnetun Mbakeryn  vuonna 2012. Yritys on kasvanut nopeasti ja tällä hetkellä leipomo ja kahvila työllistävät 19 henkilöä, joista kymmenen on vakituista.  Suomen paras leipomo 2015 -kilpailun voiton myötä niin yritys- kuin kuluttaja-asiakkaiden määrä on kasvanut kiihtyvällä tahdilla.

Insinöörimäinen työskentelytapa

Hietalan mukaan insinööriopinnoista on ollut hyötyä yrityksen johtamisessa, tuotekehittelyssä ja suunnittelussa. Insinöörimäinen tapa tilastoida asioita, mitata ja suunnitella edesauttavat yrityksen pyörittämistä.

– Esimerkiksi kylmäkaapin ostaminen on helpompaa ja taloudellisempaa, kun osaan itse laskea oikeat mittasuhteet. 

Insinööriopintojen aikana hankitusta raaka-aineiden tuntemuksesta on ollut apua tuotekehityksessä.

Visuaalisuus on tärkeää

Hietala kertoo, että yrityksen toiminnan lähtökohta on ollut käsillä tekemisen taito ja aitojen raaka-aineiden käyttö. Asiakkaille halutaan tarjota niin makuelämyksiä ja visuaalista nautintoa.  Asiakas voi esimerkiksi tilata yritystä varten suunniteltuja nimikkoleivoksia.

Tuotteiden ulkonäöllä on väliä. Hietalan mukaan ostopäätös ei synny pelkän hinnan ja maun perusteella, vaan visuaalisuus ratkaisee myös. Hän kertoo käyttävänsä paljon aikaa Mbakeryn tuotteiden ja tuotepakettien visuaaliseen suunnitteluun.

Uusia tuoteideoita Hietala hakee konditoria-alan messuilta niin Suomesta kuin ulkomailta. Syyskuussa hän lähtee Brasiliaan haistelemaan ja maistelemaan uusia makuelämyksiä.

Kaikessa mukana

Hietala kertoo olevansa enemmän tekijä kuin johtaja. Hän toivoo pystyvänsä jatkossa osallistumaan enemmän tuotantoon ja siirtämään hallinnollisia töitä muille.

Hallinnolliset työt vievät paljon Hietalan aikaa, mutta hän tekee myös tuotekehittelyä, suunnittelua, leipoo sekä tapaa asiakkaita ja yhteistyökumppaneita.

– Tarvittaessa siivoan ja kuljetan tuotteita paikasta toiseen. Kaikkea mahdollista tulee tehtyä työpäivän aikana.

Teksti ja kuvat: Päivi-Maria Isokääntä, Insinööriliitto