Vaatekuidun tuotanto sijoittuu entisen paperikoneen tiloihin Veitsiluodossa.
Insinööri-lehti talous

Infinited Fiber suunnittelee uusiokuitutehdasta

Jätetekstiileistä uutta vaatemateriaalia tuottava yritys aikoo laajentaa tuotantoaan teolliseen mittakaavaan.

Vaateteollisuus tuottaa maailman kasvihuonekaasupäästöistä liki kymmenesosan ja aiheuttaa muita ympäristövaikutuksia. Lisäksi vaatteiden tuotanto kasvaa ennusteiden mukaan vuosikymmenessä vielä noin 30 prosenttia, sillä ihmiset vaurastuvat ja maapallon väkiluku kasvaa.

Samaan aikaan vaatteita heitetään roskiin rekkakuormallinen sekunnissa. Vastikään Suomessa heräsi kohu, kun paljastui, kuinka XXL tuhoaa palautustuotteita. Uusiokuiduille on markkinoilla tarjontaa ja pikku hiljaa myös  kaupallista tilausta.

Infinited Fiber Company vuokraa Stora Ensolta vanhan paperikoneen tilat Veitsiluodon tehdasalueelta Kemistä. Yhtiö aikoo rakentaa tehdasalueelle teollisen mittakaavan tuotantotilat, joissa valmistetaan yhtiön patentoimaa Infinna-tekstiilikuitua.

– Puhumme uusiokuidusta emmekä kierrätyskuidusta, koska materiaali tuntuu yhtä neitseelliseltä kuin uusi puuvilla, vertaa toimitusjohtaja Petri Alava tänään tiedotustilaisuudessa.

Pilottituotanto viedään käsistä

Infinited Fiber perustettiin vuonna 2016, ja se työllistää nyt noin 50 henkilöä. Yhtiö aloitti pilottituotannon vuonna 2018, ja sillä on tuotantotoimintaa Espoossa ja Valkeakoskella. Infinna-tuotteen kysyntä on moninkertaista nykyiseen tuotantokapasiteettiin verrattuna.

Uuden tehtaan tuotantokapasiteetista on tarkoitus tulla 30 000 tonnia eli noin sataan miljoonaan t-paitaan tarvittava määrä vuodessa. Tuotanto on myyty ennakkoon useaksi vuodeksi. Tuotannon on määrä saavuttaa täysi mittakaava vuonna 2025.

Investoinnin arvo on noin 400 miljoonaa euroa. Suunniteltu tehdas työllistää yhteensä noin 270 henkilöä, joista 220 työskentelee suoraan tehtaalla. Kemin alueella on jo vanhastaan prosessikemian osaamista, mutta yritys järjestää tarvittavaa räätälöityä koulutusta. Tehtaalle tarvitaan muun muassa laboratorio-osaajia ja märkäkehräyksen erityisosaajia.

Prosessi välttää myrkkyjä

Prosessissa tehtaalle tuotu tekstiilijäte hajotetaan selluloosasta muodostetuksi jauheeksi.

– Se on seksikkäämmältä nimeltään karbamaattia.

Samalla jätemateriaalista pystytään erottelemaan esimerkiksi elastaani. Tämä prosessi lienee ainutlaatuinen maailmassa. Karbamaattijauhe nesteytetään ja jalostetaan Infinna-uusiokuiduksi. Kemiallisessa prosessissa käytetään lannoitepohjaista ureaa, toisin kuin esimerkiksi viskoosin valmistuksessa, jossa käytetään myrkyllistä kemikaalia.

Lopulta uusiokuidusta kehrätään lankaa ja tehdään kangasta. Kankaat päätyvät vaatetehtaisiin ja lopulta kauppoihin. Asiakkaina on useita kansainvälisiä vaatealan jättejä, kuten H&M, Zalando ja Zara. Vaikka nämä yritykset ovat tunnettuja halpavaatteistaan, Infinna ei ole kuituna halvimmasta päästä.

– Olemme onnistuneet myymään kuitua alan jättiläisille. Ne tunnustavat, että uusiokäytöllä on erityistä arvoa, ja saamme siitä premium-hinnan, Alava kertoo.

Raakamateriaalista saadaan iso osa käytettyä uudelleen. Seitsemästä tonnista jätettä syntyy kuusi tonnia uusiotekstiiliä.

Kun Infinna-kuidun aika vaatteena päättyy, se voidaan palauttaa uudelleen prosessiin. Se on myös maatuva materiaali.

Stora Enso jätti aukon

Veitsiluodon valinta perustui sijaintiin meren rannalla, olemassa olevaan infrastruktuuriin sekä osaavaan työvoimaan.

Stora Enso on kartoittanut Veitsiluodon alueen tulevaisuuden liiketoimintamahdollisuuksia kesästä 2021 lähtien. Stora Enso myi aiemmin kesäkuussa kaukolämpöliiketoimintansa teollisuuden ja kuntien kehittyneitä infrastruktuuripalveluja tarjoavalle Nevelille. Työ jatkuu muiden toimijoiden löytämiseksi jäljellä olevalle tehdasalueelle.

Stora Enso lopetti sellun ja paperin tuotannon Veitsiluodossa syyskuussa 2021. Stora Enson saha jatkaa toimintaansa saarella ja täyttää tänä vuonna sata vuotta. Yhtiö työllistää alueella edelleen noin sata työntekijää sahalla sekä henkilöstöhallinnon ja palvelukeskuksen palveluksessa.

Teksti: Janne Luotola
Kuva: Stora Enso