Honka Huomen on rakennettu hirrestä.
Honka Huomenen olohuoneeseen aukeavat isot ikkunat.
Villa Mikael kuuluu energiatehokkuudeltaan A-luokkaan.
Villa Mikael on suunniteltu kokonaan esteettömäksi.
Insinööri-lehti tekniikka

Hirsi sinnittelee pientalojen rakennusmateriaalina

Hyvällä suunnittelulla hirsitalostakin voi saada melko energiatehokkaan rakennuksen.

Tuusulan asuntomessuilla on näytillä 41 rakennusta, joista yhdeksän eli 22 prosenttia on energiatehokkuudeltaan A-luokkaa. Parhaan luokan asuntojen osuus on siis hieman suurempi kuin koko maassa viime vuosina valmistuneiden talojen joukossa, jossa A-luokkaan yltää noin 16 prosenttia.

Motivan kestävän rakentamisen ja kiinteistöjen johtava asiantuntija Jaakko Ketomäki pitää matalaenergisten talojen osuuden kasvun jarruna tiedon puutetta energian merkityksestä rakentamisessa sekä verrattain suuria rakentamiskustannuksia. Rahaa kuitenkin säästyy käyttökuluissa.

Erikoista vähän energiaa kuluttavien pientalojen joukossa on se, että mukaan mahtuu hirsirakenteinen Honkarakenteen Huomen sekä saman valmistajan ainutlaatuinen puukuitulevystä valmistettu Villa Mikael.

Villa Mikael kuuluu energiatehokkuudeltaan A-luokkaan energiatehokkuusluvulla on 73. Huomen putoaa energialuvulla 86 yhden pisteen marginaalilla B-luokkaan.

– Hirttä on pidetty vaikeana materiaalina energiatehokkaan talon tekemiseen, mutta se onnistuu hyvällä suunnittelulla ja hyvällä tuotteella. Silloin pitää optimoida talo kokonaisuutena, Ketomäki sanoo.

Messujen energiatehokkaimpien talojen joukkoon kuuluvat lisäksi Designtalo Puro ja Villa Lakka. Kummankin kivitalon e-luku on 76, eli ne häviävät hieman Villa Mikaelille. Messuilla on myös muita puukohteita, mutta kaikkien e-lukua ei ole ilmoitettu.

Kokonaisuus ratkaisee

Ketomäki kiistää, että energiatehokkaassa talossa jouduttaisiin tekemään kompromisseja esimerkiksi ikkunoiden määrässä tai koossa.

– Normaalin A-luokkaisen talon pystyy tekemään ilman kompromisseja. Rakenteiden tulee olla tiiviitä ja ilmanvaihdon hallinnassa. Talon suuntauksella voi myös vaikuttaa lämmityksen ja viilennyksen tarpeeseen.

Villa Mikaelissa monet ratkaisut ovat poikkeuksellisia. Talo lämpiää ilmakiertoisella lattialämmityksellä, ja talossa on ohjattu painovoimainen ilmanvaihto. Katolla toimivat aurinkopaneelit akustoilla.

Oman lisänsä Mikaeliin tuo se, että se on suunniteltu täysin esteettömäksi ja kiinteiden tasojen mitoitus on tehty rullatuolilla liikkuvalle sopivaksi.

Talossa vallitsee hiljaisuus

Riittävän vähän energiaa kuluttavia asuintaloja on sanottu passiivitaloiksi tai nollaenergiataloiksi. Jos talo tuottaa itse osan energiasta, se vähennetään laskennallisesta vuoden kokonaiskulutuksesta.

Tehokas talo näkyy rahapussissa mutta tuntuu myös muuten perinteisestä poikkeavalta.

– Passiivitalo on hiljainen. Siinä on tiiviit liitokset ja paksut seinät, joten ulkoa ei kuulu ääniä. Lämpötila on tasainen, eikä nurkista vedä, Ketomäki kuvailee.

Honkarakenteen talot kuuluvat Energiatehokas koti -hankkeen seurantakohteisiin. Seurannassa on myös Passiivikivitalo Villa Ville, joka tosin ei ehtinyt valmistua messuihin mennessä.

Hanke on valtion omistaman kestävän kehityksen yhtiön Motivan ja ympäristöministeriön vetämä hanke. Honkarakenne on hankkeen yhteistyökumppani.

Teksti: Janne Luotola
Kuva: Honkarakenne