Suomalainen startup-yhtiö Frendie vähentää ihmisten yksinäisyyttä ja yhdistää ihmisiä työpaikoilla. Yhtiön kaverisovellus tarjoaa käyttäjilleen mahdollisuuden ottaa yhteyttä ihmisiin, joilla on samanlainen elämäntilanne ja yhteiset mielenkiinnon kohteet.
Sovelluksen käyttäminen on ilmaista. Liikeidea perustuu siihen, että yritykset voivat tilata itselleen räätälöidyn version. Ilmainen versio kattaa koko maan, mutta yritys voi rajata kaveriehdokkaat työpaikalle.
– Pyrimme rohkaisemaan kohtaamisiin esimerkiksi lounaalla tai illalla, selittää toimitusjohtaja ja toinen perustaja Timo Kuusisto.
– Tämä sopii esimerkiksi tiimityöskentelyyn, jossa tiimi on hajallaan isossa organisaatiossa tai kansainvälisesti.
Palvelu on vielä sen verran uusi, ettei Kuusisto osaa sanoa, kuinka moni yritys on valmis kannustamaan vapaamuotoiseen keskusteluun juuri työpäivän aikana.
– Tämä on pilottivaiheessa, eli haemme vielä sitä, miten yrityksissä halutaan lisätä yhteisöllisyyttä ja miten niissä suhtaudutaan ajankäyttöön.
EU:n kestävyysraportointidirektiivi CSR vaatii suuria yrityksiä raportoimaan vastuullisuustoimistaan ensi kertaa tältä vuodelta.
– Sosiaalinen vastuu on meidän heinäämme. Sovellus on yksi yrityksille mahdollinen keino ratkaista yhtä suurta ongelmaa eli yksinäisyyttä, Kuusisto sanoo.
Sovellus lanseerattiin vuonna 2022, ja sen on ladannut nyt noin 22 000 käyttäjää. Vuonna 2018 perustetun yrityksen omistavat perustajat, kotimaiset pääomasijoittajat, yksi sijoitusrahasto ja vuokratyöyhtiö Barona.
Idea tuntuu käyttökelpoiselta
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk kannusti vuoden alussa opiskelijoita Frendie-sovelluksen käyttöön. Peliohjelmoinnin insinööritutkintoa toista vuotta opiskeleva Jesse Hyvönen latasi uteliaana sovelluksen.
Käyttäjä luo sovellukseen itsestään profiilin. Perusasioiden, kuten nimen, iän ja asuinpaikan, lisäksi kysytään elämäntilanne ja kiinnostuksen kohteet. Tämän perusteella algoritmi rajaa käyttäjälle samanhenkisiä kaveriehdokkaita.
– Minua kiinnosti sovelluksessa eniten käytettävyys. Se on ollut vähäisellä käytöllä, mutta se on vaikuttanut helppokäyttöiseltä ja siistiltä. Pidän sen ideasta.
Hyvöselle ei tule mieleen toista sovellusta, joka toimisi samalla idealla, eikä sitä voi oikein verrata esimerkiksi treffisovellus Tinderiin.
Sopivan profiilin haltijalle käyttäjä voi esittää kaveripyynnön tervehdysviestillä, ja vastaanottaja voi hyväksyä sen ja aloittaa viestittelyn.
Kotkassa asuvalla Hyvösellä on avopuoliso ja olemassa oleva kaveripiiri, mikä osaltaan selittää vähäistä käyttöä.
– Olen introvertti enkä hirveästi pidä yhteyttä. Olen huono smalltalkkaamaan. Jos sieltä kaveripyyntö tulee, kyllä varmaan sen hyväksyn, mutta olen itse huono aloittamaan keskustelua.
Kynnys käyttää sovellusta riippuu Hyvösen mielestä ihmisistä itsestään. Toiset ovat aloitteellisempia kuin toiset. Sovellukseen voisi yhdistää hänen mielestään myös muita palveluita.
– Sovellukseen pystyisi lisäämään erilaisia vempaimia, joilla voisi esimerkiksi pyytää apua mielenterveydellisissä ongelmissa.
Yksinäisyys kaihertaa useita
Yksinäisyys vaivaa suomalaisia sekä työssä että elämässä yleisesti. SPR:n teettämän tämänvuotisen Yksinäisyysbarometrin mukaan 56 prosenttia suomalaisista kokee yksinäisyyttä ainakin joskus. Usein tai jatkuvasti sitä kokee kymmenen prosenttia väestöstä.
Ilmiöön liittyy tunne siitä, että itseä ymmärtävää seuraa on vaikea löytää.
Myös työelämässä ilmiö on tuttu. Vaasan yliopistossa vuonna 2022 tehdyssä, Työsuojelurahaston tukemassa Yksinäisyys työorganisaatioissa -tutkimuksessa etätyö nähtiin sosiaalisena riskinä, joka vähentää sitoutumista työhön ja vähentää tiedonkulkua.
Etätyöntekijöistä tutkimushetkellä teknologia-alan yrityksissä 13 prosenttia koki suurta yksinäisyyttä, joka kasvoi noin vuoden tutkimusjakson aikana. Tämän lisäksi yksinäisyyttä voi kokea myös toimistolla tai muussa työnteon paikassa.
Teksti: Janne Luotola
Kuva: Irja Hongisto
Klo 12.07 korjattu kuvateksti