Muovi on toimiva materiaali, kunhan se ei päädy jätteeksi.
Insinööri-lehti tekniikka

Finnfoam rakentaa Saloon uudenlaisen muovinkierrätyslaitoksen

Patentti on haussa kemialliselle kierrätykselle, jolla vanha polystyreeni saadaan uuteen käyttöön.

Kiertotalouteen panostava eristevalmistaja Finnfoam rakentaa Saloon polystyreenin kemialliseen kierrätykseen tarkoitettua laitosta. Käytetyt vaahtomuovieristeet kierrätetään laitoksessa energia- ja kustannustehokkaasti uudestaan eristeiden raaka-aineeksi.

Pilottilaitos keskittyy polystyreenin eli xps- ja eps-eristeiden kemialliseen kierrätykseen. Investoinnin kokonaisarvo kohoaa yli kymmeneen miljoonaan euroon.

Kierrätystä on tähän asti vaikeuttanut jakeiden likaisuus. Erityisesti työmailta kerätyt lämmöneristeiden hukkapaloissa voi olla esimerkiksi hiekkaa, betonia tai uretaaniliimoja.

Uudessa kierrätysprosessissa polystyreeni saatetaan uuden innovatiivisen liuottimen avulla nestemäiseen muotoon, jolloin siitä on helppo siivilöidä epäpuhtaudet.

Puhdistuksen jälkeen liuotin haihdutetaan uudelleen kiertoon. Kiinteään muotoon palannut polystyreeni muutetaan granulaateiksi, joita voidaan hyödyntää eristetuotannon raaka-aineena.

Finnfoamin tehdasalueelle nouseva laitos on nyt paalutusvaiheessa ja valmistuu syyskuussa.

Liuotin saadaan hedelmistä

Kemiallinen kierrätysprosessi puhdistus- ja haihdutuslaitteistoineen ja liuottimineen on kolmivuotisen kehitysprosessin tulos. Kehityksessä Finnfoamilla on ollut pitkäaikainen kumppani Brightplus.

Liuottimen valinnassa oli tärkeää, että se säilyttää polymeerirakenteen mahdollisimman hyvin nesteytetyssä muodossa. Liuottimeksi valittiin yhdistelmä, jotka pohjautuvat syötäviin hedelmiin.

Sekä liuottimelle että kierrätysprosessille itselleen on haettu patenttia.

Keräys yhdistetään kierrätykseen

Finnfoam on ostanut puolet laitilalaisen PS Processingin osakkeista. Yritys on erikoistunut eps-muovin keräämiseen ja kierrättämiseen. Siten Finnfoam saa nyt materiaalille valmiin kanavan.

Aiemmin PS Processing toimitti ison osan materiaalia ulkomaille kierrätettäväksi. Kun materiaali saadaankin kiertoon kotimaan markkinoilla, kuljetusmatkat lyhenevät ja hiilijalanjälki pienenee.

Muovin kierrätys poistaa samalla materiaalin suurimman ongelman eli jätteen. Muuten muovi on esimerkiksi lämmöneristeenä turvallinen, kestävä, edullinen ja kosteusteknisesti toimiva materiaali.

Teksti: Janne Luotola
Kuva: Finnfoam