Teollisuus näkyy vahvasti Triesten sataman läheisyydessä Italiassa.
Peter Scherrer kehottaa EU:ta kehittämään teollisuuttaan yhdessä.
Insinööri-lehti politiikka

EU-vaalit ratkaisevat teollisuuden kohtalon

Euroopalla on ammatillisen yhteistyöjärjestön mukaan vain vuosikymmen aikaa pelastaa itsensä, muuten se näivettyy.

Palkansaajilla on paljon pelissä toukokuun eurovaaleissa. Toukokuussa pidettävät eurovaalit ratkaisevat suurelta osin, saako teollisuuden vahvistaminen riittävästi tukea tulevalla vaalikaudella Euroopassa.

– Euroopalla on vain vuosikymmen aikaa pelastaa itsensä ja teollisuutensa. Peli menetetään, mikäli työtä ei saada alkuun pikaisesti, sanoo apulaispääsihteeri Peter Scherrer Euroopan ammatillisesta yhteistyöjärjestöstä (EAY/ETUC).

Hän huomauttaa, että jos teollisuuspaikkakuntien väki jää jälleen koteihinsa eurovaalipäivänä, ei synny riittävää enemmistöä teollisuutta puolustamaan.

– Seuraava Euroopan parlamentin ja komission kausi on ratkaiseva, Scherrer korostaa.

– Euroopan teollisuustyöväellä on edessä viimeisen mahdollisuuden vaalit.

Teollisuusstrategialla on kiire

Jokaiselle teollisuudesta elantonsa saavalle on ratkaisevaa, kuinka Eurooppa menestyy maailman teollisten jättien kilpailussa, etenkin Kiinan kanssa.

Euroopan ammattiyhdistysväki on vaatinut pitkään, että EU:lle luodaan jämäkkä strategia vahvistamaan teollisuutta. Kun vaatimukselle saatiin työnantajapuolen tuki, EU-komissio on viimein käynnistänyt työn, jossa unionille muovataan teollisuusstrategiaa.

EU:n teollisuusstrategian odotetaan valmistuvan kesäkuussa. Teollisuusstrategiaa pitäisi päästä toteuttamaan mahdollisimman määrätietoisesti 2020-luvulle tultaessa.

Peter Scherrer edustaa ammattiyhdistysliikettä korkean tason ryhmässä, joka laatii EU:lle teollisuusstrategiaa. Kaikkiaan ryhmään kuuluu 20 asiantuntijaa. Aiemmin Scherrer on työskennellyt Saksan IG Metall -ammattiliitossa.

Ammattiyhdistysliikkeelle oleellista on turvata teollisuuden palkansaajien asema muutoksissa. Scherrer pelkää, että teollisuusstrategia jää puolitiehen työväestön osalta.

Ay-liike ei aio tyytyä keveisiin suosituksiin, vaan ajaa sitovia tavoitteita työpaikkojen turvaamiseksi.

– Tarvitaan sopimuksia yritystasolla, kansallisella tasolla ja kansainvälisellä tasolla, Scherrer linjaa.

Kiinan uhkaan vastattava pian

Suurin uhka Euroopan teollisuudelle nousee Kiinasta, Kaukoidän teollisesta mahtimaasta. Scherrer muistuttaa, että Kiina on väestöltään vahva ja toimintatavoiltaan joustava jättivaltio. Lisäksi kiinalaisilla riittää rahaa tukea teollisia hankkeita.

– Kiina on aktiivinen kaikkialla, ay-johtaja huomauttaa.

– Kiina menee Afrikkaan hankkimaan raaka-aineita ja se tulee arktisille alueille laajentamaan yhteyksiään sekä vaikutusvaltaansa. Kiina on pelottava, jos Eurooppa ei kykene kokoamaan voimiaan ja vastaamaan sen luomaan teolliseen uhkaan.

Esimerkiksi Kiinan teollisesta voimasta Scherrer mainitsee magneettijunan. Saksalaisten ja japanilaisten kehittämä teknologia otettiin Kiinassa nopeasti käyttöön. Shanghaihin avattiin 2004 hieno magneettitekniikkaa käyttävä junayhteys, ja samalla Eurooppa ja Japani menettivät teknologinen etulyöntiaseman.

– Meidän on saatava Euroopassa osaamisemme yhteen koriin ja oltava parempia, Peter Scherrer vetoaa.

– Jos EU ei onnistu luomaan teollista strategiaa nopeasti ja saamaan siitä lisää voimaa, 2020-luvulla maanosamme teollisuus näivettyy, hän varoittaa.

Teksti: Hannu Taavitsainen /UP
Kuvat: EAY ja xbrchx/Mostphotos