Porilainen Katri Pohjankivi on ensimmäistä kertaa ehdolla eduskuntavaaleissa. Kokemusta vaaleista on kertynyt vuoden 2021 kuntavaaleista ja viime vuoden aluevaaleista.
– En ole ollut mikään ääniharava. Kampanjat ovat olleet maltillisia, olen hakenut kokemusta ja näkyvyyttä tulevia vaaleja silmällä pitäen, keskustan listalla ehdokkaana oleva Pohjankivi sanoo.
Työ on tullut tutuksi
Pohjankivi on ammatiltaan yhdistelmäajoneuvon kuljettaja. Logistiikka-alan ammattitutkinnon suorittamisen jälkeen hän ajoi työkseen kahdeksan vuotta kuorma-autoa vanhempiensa kuljetusalan yrityksessä, joka sittemmin on siirtynyt veljensä omistukseen.
Vuonna 2018 Pohjankivi aloitti insinööriopinnot Satakunnan ammattikorkeakoulussa.
– Halusin tehdä jotain omaa. Jos olisin jäänyt töihin vanhempieni yritykseen, olisin ikään kuin ollut yrittäjä ilman että olen sitä. Halusin opiskella, kun siihen on päätäkin, hän kertoo.
Pohjankivi on kahden lapsen äiti. Kun perheellä on Länsi-Porissa iso omakotitalo pihoineen, aikuisopiskelijan ei tarvitse miettiä, mihin aikaansa käyttää.
– Opiskelu aikuisena etenkin perheelliselle on haastava rasti. Piti sitten vielä lähteä vaaleihinkin ehdokkaaksi, hän naurahtaa.
Elämänmakua politiikkaan
Pohjankiven motiivi lähteä mukaan politiikkaan on sama kuin monella muullakin: halu vaikuttaa. Hän sanoo nähneensä elämänsä aikana läheltä sekä yrittäjän että palkansaajan arkea.
– Uskon, että tästä on politiikassa hyötyä. Se tuo asioihin laajempaa perspektiiviä, kyvyn katsoa asioita molemmilta puolilta, hän sanoo.
Pohjankiven mukaan tulevan vaalikauden haasteet liittyvät vahvasti politiikkaan. Velkaantuminen on saatava kuriin, mutta ei millä tahansa hinnalla.
– Talouden tervehdyttämisessä tarvitaan malttia ja viisautta. Hinnat ovat nousseet viimeisen vuoden aikana rajusti, neuvottelukierroksella on nähty, etteivät palkat nouse samaan tahtiin.
– Talouden tervehdyttämisen keskellä on huolehdittava siitä, että ihmisten maksu- ja kulutuskyky säilyy. Jos emme toimi taitavasti, edessä voi olla taantuma, Pohjankivi huomauttaa.
Toinen haaste on Suomen turvallisuuspolitiikan muutos. Venäjän hyökkäys Ukrainaan muutti suomalaista ulko- turvallisuuspolitiikkaa rajusti.
– Seuraavan vaalikauden aikana näemme, miten Nato-jäsenyys muuttaa tilannetta ja millaisiksi käytännöt muotoutuvat, hän sanoo.
Teksti ja kuva: Jari Rauhamäki