Maailmalla on noin 190 miljoonaa naista, joilla ei ole mahdollisuutta käyttää ehkäisyvälineitä tai päättää itse lisääntymisestään. Noin 120 miljoonaa naista on vastentahtoisesti raskaana.
Tämä on Bayerin kaltaiselle lääkealan yritykselle iso kasvumarkkina. Turussa torstaina käyttöön vihitty tehdas tarjoaa hormonikierukoita sadalle miljoonalle naiselle vuodessa yli 130 maahan.
Liiketoiminta on suunniteltu kannattavaksi tehokkaalla tuotannolla ja harkitulla hinnoittelulla.
– Intiassa sama kierukka maksaa vähemmän kuin Yhdysvalloissa tai Euroopassa, sanoi globaali vastuullisuusjohtaja Claus Runge avajaistilaisuudessa.
Etenkin Afrikassa on yhä tavallista, että päätöksen lasten saannista tekee mies tai yhteisö. Naisen keino hankkia elantonsa on usein aviomiehen löytäminen, ja vanhuuden turva saadaan mahdollisimman suurella lapsimäärällä. Tämä ei ole ihmisoikeuksien mukainen tilanne.
– Minun äitini tuli köyhästä perheestä. Hän tuli raskaaksi 17-vuotiaana. Hän sai kaksi lasta ja alkoi käyttää sen jälkeen ehkäisyä. Sitten hän haki kouluun ja yliopistoon ja valmistui opettajaksi. Hänen ei tarvinnut synnyttää minua omien eläkepäiviensä turvaksi, kertoi Bayerin perhesuunnitteluohjelman päällikkö Helen Mwathi.
Kierukka keksittiin Suomessa
Bayerin uusi tehdas toimii vanhan rinnalla. Uudella puolella muun muassa pakataan vanhalla puolella valmistettavia kierukoita. Ehkäisykierukoita valmistetaan kolmea eri mallia, jotka eroavat sisältämänsä hormonin määrässä.
Tuotanto ja pakkaus on automatisoitu alusta loppuun, joten jäljelle jäävät tehtävät vaativat teknistä ymmärrystä koneenhoitajasta asti. Kunnossapitotehtävistä ylöspäin tarvitaan ammattikorkeakoulutasoista tutkintoa.
– Koneet keräävät yhä enemmän dataa toimintavarmuudesta. Kunnossapidolla pitää olla kyky tehdä johtopäätöksiä datan perusteella huollon tarpeellisuudesta, täydensi tuotannon edustaja Sari Dahlqvist.
Tuotannossa käytetään konenäköä ja röntgenteknologiaa prosessin kontrolloimisessa.
– Ennen prosessia valvottiin tarkistamalla valmiit tuotteet ja heittämällä pois vialliset. Nyt koneen ajoparametreja voidaan optimoida prosessin aikana, jolloin yhä harvempi osa tuotannosta menee hukkaan, Dahlqvist selitti.
Bayer on palkannut lisää
Saksalaisella, maailmanlaajuisella lääkejätillä Bayerilla on Suomessa yhteensä yli tuhat työntekijää. Heistä noin 800 henkeä työskentelee Turussa, loput Espoossa. Suuri osa työntekijöistä on tekniikan alan ammattilaisia. Henkilöstöä on palkattu viime vuosina lisää.
Turun uuden lääketehtaan investoinnin arvoksi Bayer ilmoittaa 250 miljoonaa euroa. Tehtaan rakentamista Suomeen yhtiö perustelee vakaalla toimintaympäristöllä, pitkällä huippututkimuksen perinteellä ja korkeatasoisella osaamisella. Bayer käyttää tutkimus- ja kehitystyöhön Suomessa 70 miljoonaa euroa vuosittain.
Vuonna 2022 hormonikierukan myynti oli 1,3 miljardia euroa, ja myynti on kaksinkertaistunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Pitkäaikainen raskautta ehkäisevä hormonikierukka on suomalainen keksintö ja tuli markkinoille vuonna 1990. Kierukat koottiin Suomessa alun perin käsin.
Teksti ja kuvat: Janne Luotola