Markku Mäenpää vastaa CGI:llä liiketoiminnan kehittämisestä hyvinvointialalla.
Kotipalveluiden paraneminen pidentää kotona elettyä aikaa.
Insinööri-lehti

Digialusta pidentää vanhusten elämää kotona

Iäkkäiden kotiin saama palvelu paranee, kun Koda-ekosysteemin kehittämä teknologia-alusta valmistuu.

Yli 60-vuotiaiden osuus Suomen väestöstä kaksinkertaistuu vuoteen 2050 mennessä, ja julkisen terveydenhuollon paineet kasvavat. Sairaalapaikat ja laitoshoito vähenevät, ja vanhusten halutaan pärjäävän entistä pidempään kotona. Yksi keinoista on Koda-alusta, jonka kautta vanhusten palveluita järjestetään entistä tehokkaammin.

– Palvelualusta tekee mahdolliseksi sen, että ikäihminen voi asua pidempään kotona ja tälle luodaan parempi arki, tiivistää Kodasta vastaava Markku Mäenpää CGI:n hyvinvointitoimialan maakunta-yksiköstä.

Kotona asuminen säästää julkisen terveydenhuollon kuluja, mutta Mäenpää näkee Kodan kehittämisessä muitakin hyötyjä. Se voi tehostaa ihmisten hoitoa ja lisätä hyvinvointia. Kotikäyntien määrä ei välttämättä kasva, mutta niiden ajoitus voidaan järjestää nykyistä tasaisemmin.

Omaiset saavat seurata

Kodalla on monta käyttäjäryhmää. Vanhus näkee alustan kautta saamansa hoidon ja pystyy esimerkiksi merkitsemään kalenteriin, milloin kotikäynnille ei kannata tulla. Hoitoa ja kodin turvallisuutta voi tarkkailla alustan kautta myös lähiomainen, ja analytiikan avulla voidaan ennakoida mahdollisia tapahtumia etukäteen.

– Ikäihmisen omainen voi esimerkiksi haluta ostaa turvapalvelun, jolla pystyy seuraamaan, että omaisella on kaikki hyvin, Mäenpää havainnollistaa.

Palveluohjaaja puolestaan hallitsee alustalla palveluiden tarjoamista, ja tieto välittyy verkossa kotiin tulevalle lähihoitajalle.

– Hienointa tässä hommassa on se, että olemme rakentamassa aivan uutta ja sellaista, jolla on oikeasti merkitystä, Mäenpää kehuu.

Palvelun tarjoajat voivat olla sekä julkisia että yksityisiä. Tarkoitus on, että yksi yhteinen alusta tarjoaa mahdollisuuden kehittää uusia innovaatioita alalle.

Alustan maksavat suunnitelman mukaan julkinen terveydenhuolto, joka säästänee palvelun avulla rahaa, ja yksityiset palveluntarjoajat, jotka saavat sen kautta asiakkaita ja työtä.

Ala vaihtui soteen

Koda liittyy myös meneillään olevaan sote- ja maakuntauudistukseen. Ne ovat Mäenpäälle uusi alue, joka vaatii paljon opettelua. Tietotekniikkainsinööri on tehnyt 20 vuotta hommia CGI:llä ict-infrastruktuuripalveluiden piirissä mutta nykyisessä tehtävässä vasta vajaan vuoden.

– Hyppäsin sote-puolelle, koska siinä tuntuu olevan uutta opittavaa ja tämä maakuntauudistuksen ajankohta on suurin reformi, mitä on koskaan tehty, Mäenpää perustelee.

Palvelualustan kehitys on määrä olla valmiina ensi vuoden kesänä. Nyt on käynnissä useita hankkeita, joiden kautta Kodan ympärille kehitetään liiketoimintaa. Esimerkiksi tämän kuun lopussa julkaistaan lohkoketjuteknologialla toimiva identiteetinhallinta- ja luvituspalvelu.

– Maailma on täynnä teknologiaa. Hankalinta on niiden erilaisten teknologioiden ja ratkaisujen sovittaminen yhteen asiakastarpeeseen sopivaksi, Mäenpää tuumii.

Ohjelmistoyhtiö CGI johtaa Koda-konsortiota, jossa ovat mukana Avaintec, Business Finland, Connected Finland, Eksote, Gillie, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Nokia, Saimaan ammattikorkeakoulu ja Telia. Tavoitteena on viedä syntyviä innovaatioita myös ulkomaille.

– Ikärakenne on vääristynyt monessa maassa Euroopassa ja Aasiassa. Siellä on paljon ikäihmisiä, joille tarvitsee kehittää kotihoidon palveluita, Mäenpää maalaa.

Teksti: Janne Luotola, Insinööriliitto
Kuva: Anniina Hovi