Ateriapakkauksen suojakerros valmistetaan kartonkikoneella ilman muovia.
Juan Cub, Jarno Passi ja Anne Penkari suunnittelevat Pyrollin pakkauksia.
Insinööri-lehti tekniikka

Brittijalkapalloseura valitsi suomalaiset pakkaukset

Pyroll valmistaa Englannin mestaruussarjassa pelaavan Norwich Cityn jalkapallojoukkueen yleisölle takeaway-astioita muovittomasta kartongista.

Isossa-Britanniassa Norwich Cityn jalkapallojoukkue on valinnut Kotkamillsin vastuullisuuskumppanikseen. Kotiotteluissa ja muissa tilaisuuksissa tarjottavat ateriat tarjotaan Suomessa valmistetuista astioista.

– Astioita on käytetty niissä otteluissa, joihin on pandemian aikana saanut ottaa yleisöä, kertoo markkinointi- ja viestintäpäällikkö Anne Penkari Pyrollilta.

Pyroll valmistaa seuralle astiat salaateille ja hampurilaisille. Pakkauskartonki tulee Kotkamillsiltä Kotkasta, painetaan Pyrollilla Kouvolassa ja muotoillaan yrityksen koteloaihionmuodostuskoneella Lahdessa.

Kotkamillsin ja Pyrollin kierrätettävät kertakäyttöastiat ovat yksi kuudesta Uusi puu -kilpailun finalisteista.

Muovista tuli tarpeetonta

Perinteisessä pahvisessa kertakäyttöpakkauksessa on muovista tehty suojakalvo, joka estää rasvaa ja vettä imeytymästä läpi. Kotkamillsin kartongin suojakerros tehdään vesipohjaisella dispersiolla suoraan kartonkikoneella, eikä kartonkia tarvitse erikseen päällystää.

Uudenlaiset kertakäyttöastiat lajitellaan omaan kierrätysastiaansa. Materiaalin puukuitu voidaan käyttää uudelleen kuusi kertaa.

Hinnaltaan muoviton kartonki ei Penkarin mukaan eroa olennaisesti perinteisestä päällystetystä kartongista.

Tulevaisuudessa ilmastonmuutos ja vastuullisuus vaikuttavat yhä enemmän pakkaamiseen. Pakkauksiin käytettävän raaka-aineen määrää vähennetään, ja pakkaukset valmistetaan kierrätettävistä ja uusiutuvista raaka-aineista. Uusia materiaaleja kehitetään lisää, ja elinkaarikustannuksia ja hiilijalanjälkeä pienennetään.

Pakkaaja osallistuu innovaatioihin

Omaa tuotekehitysosastoa Pyrollilla ei ole, sillä innovaatiot syntyvät asiakkaiden kanssa ja jokaisessa yksikössä omien tuotteiden parissa. Kehitysinsinööri Joni Laakson työtehtäviin Pyrollilla kuuluvat liiketoiminnan mittaaminen ja tuotannonohjaus.

Laakso näkee yrityksen vahvana kilpailijana maailmanmarkkinoilla toimitusvarmuutensa, laatunsa ja hintansa puolesta. Lisäksi yritys pystyy toimittamaan tilauksia lyhyellä varoitusajalla ja tarvittaessa pieniä eriä.

– Tulevina vuosina meidän kilpailukykymme vahvistuu, kun meiltä tulee uusia pakkausinnovaatioita. Meidän täytyy pystyä reagoimaan siihen, mitä kuluttajat haluavat. He ovat yhä tietoisempia pakkausten ympäristöystävällisyydestä ja kierrätettävyydestä, Laakso sanoo.

Pyrollilla on pakkaustehtaita yhdeksällä paikkakunnalla Suomessa. Ne työllistävät 250 henkeä.

Metsäteollisuuden yritysten ja organisaatioiden järjestämä Uusi puu -kilpailu palkitsee puupohjaisia ratkaisuja globaaleihin haasteisiin. Tänä vuonna kilpailijoita on 23, joista finaaliin valittiin Pyrollin lisäksi viisi muuta kilpailijaa. Voittaja julistetaan 29. huhtikuuta.

Pyroll on menestynyt myös Sustainable Awards -kisoissa pääsemällä finaaliin Flowpap Evo -pakkauksella vuonna 2019. Flowpap Evo on muoviton, biohajoava ja kuumasaumautuva paperipakkausrata.

Teksti: Janne Luotola
Kuvat: Pyroll