Insinöörit kerääntyivät violettien ilmapallojen alle.
Eija Kelkka ja Olli Leppälahti tulivat lasten kanssa osoittamaan mieltä.
Maria Kalske päivitteli, kuinka vaikeaa työttömän on saada koulutusta.
Petteri Oksa ja Lasse Laurikainen kuuntelivat jäsenten mielipiteitä.
Myös insinöörit olivat varustautuneet mielenilmaisuun ämpäreillä.
Insinööri-lehti

Äänekäs väki tyrmäsi aktiivimallin

Helsingin Senaatintorilla järjestettyyn mielenilmaisuun osallistuneet ihmiset toivat tänään Suomen hallitukselle yhteisen viestin: he eivät hyväksy aktiivimallia.

Kun SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta kehotti osallistujia ilmaisemaan viereiseen valtioneuvoston linnaan, mitä mieltä osallistujat ovat aktiivimallista, käteen jaetuista ämpäreistä kantautui mahtava rummutus.

Insinööriliiton violettien ilmapallojen alle kerääntyi jäseniä osoittamaan tyytymättömyyttään. Joukossa oli myös työssäkäyviä. Yksi heistä oli paikalle Kotkasta asti matkustanut suunnitteluinsinööri Olli Leppälahti, jota kismitti pakko ottaa vastaan mitä tahansa työtarjouksia.

– Jos tarjotaan lyhyellä varoitusajalla lyhyitä keikkatöitä jostain kaukaa, mihin voi laittaa lapset siksi aikaa? Leppälahti kysyi.

Kouluttautumisesta tuli hankalaa

Joukossa seisoi hiljattain työttömäksi jäänyt Eija Kelkka. Hän kritisoi sitä, kuinka vaikeaa aktiivimallissa on saada lupa omaa osaamista kehittävään koulutukseen.

– Työhakemuksen kirjoituskurssi katsotaan työllisyyttä edistäväksi, mutta omaa ammattitaitoa parantavaa koulutusta ei lasketa, Kelkka kummasteli.

Työttömäksi jäänyt Maria Kalske kertoi joutuneensa jännittämään, hyväksyttäisiinkö hänen osallistumisensa Metropolian monimuotolinjalle.

– Kesti puoli vuotta hakea lupaa. Sitten te-toimistosta ilmoitettiin, että ensin pitää hakea lupa. Sitten ne tarkistivat tietoja ja sanoivat, että oho, sinulle onkin myönnetty se, Kalske päivitteli.

Aktiivimallin vaikutus työttömyyteen vaikuttaa muutenkin näennäiseltä. Kun Kalske aloitti osaamista täydentävät opiskelut, hänet luokiteltiin opiskelijaksi, vaikka hän hakee jatkuvasti töitä.

– Nytkin on kymmenen hakemusta vetämässä, Kalske laski.

Paikalla oli myös opiskelijoita, jotka eivät ole vielä astuneet työelämään. Aktiivimalli tuntuu pelottavalta, vaikka opiskelujen jälkeen saisikin töitä.

– Tilanne voi muuttua, ja silloin aktiivimalli voi vaikuttaa, tuumi nimettömänä pysytellyt tietotekniikan opiskelija.

Liitot vaativat yhteen ääneen

Torilla huojuneet eriväriset ilmapallot ilmaisivat, että aktiivimallin vastustajia kokoontui paikalle useista ammattiliitoista. Väkeä oli paljon, poliisin arvion mukaan 10 000.

Ihmisiä on asian takana enemmänkin. Aktiivimallia vastustava lakialoite sai yli 140 000 ääntä, ja se menee eduskunnan käsittelyyn. Insinööriliitto tuki aloitetta ja kehotti jäseniä osallistumaan mielenilmaisuun.

– Toivon, että hallitukselta löytyy viisautta korjata huonoa lainsäädäntöä, kun on huomattu, että sellaista on tehty, sanoo Insinööriliiton neuvottelujohtaja Petteri Oksa.

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo muistuttaa, että Insinööriliitto esitti toissapäivänä vaihtoehtonsa aktiivimallille. Vaihtoehto lisäisi työttömille tarjottavia työllistymistä edistäviä palveluita.

– Miten on mahdollista, että ensin pannaan laki voimaan ja sitten vasta ruvetaan valmistelemaan muun muassa te-keskuksiin toimia ja resursseja, jotka auttavat työllistymään? Salo kummeksuu.

Hallituksen edustajat lupasivat yhteen ääneen mielenilmauksessa, että te-keskuksiin tulee lisää henkilöstöä ja laajempi tarjonta kursseja, jotka edistävät työllistymistä.

– Olisin odottanut ensin niitä ja vasta sitten vaatimuksia työttömiä kohtaan. Jos yritykset toimisivat, kuten nyt on tehty tässä lainvalmistelussa ja sen toteutuksessa, yritykset olisivat konkurssissa, Salo jatkaa.

Salo ei hyväksy varsinkaan sitä, että aktiivimalli ei laske aktiivisuudeksi ammattiliittojen, kuten Insinööriliiton, tai muiden tahojen alueellisten valmennuskeskusten toimintaa, vaikka juuri ne auttavat insinöörejä työllistymään kaikista parhaiten.

Aktiivimalli keskittyy Salon mukaan vain rankaisemaan työttömiä leikkaamalla työttömyysturvaa.

– Onko oikein, että kaikkia töihin haluavia rangaistaan sillä perusteella, että maan hallituksen mielestä on ehkä joku, joka ei välttämättä halua työllistyä? Salo ihmettelee.

Teksti: Janne Luotola, Insinööriliitto
Kuvat: Minna Virolainen, Insinööriliitto

Tarkennettu klo 16:26 mielenilmaisijoiden määrää 8 000:sta 10 000:een poliisin mukaan.