Verkotanin testilaboratoriossa on täydellinen Faradayn häkki.
Verkotanin GPS Air Performance Test on testiympäristönä ainoa laatuaan maailmassa.
Verkotanin laboratoriossa voi testata monenlaisia laitteita.
Phantom hand simuloi käden vaikutusta mobiililaitteen toimintaan.
Insinööri-lehti

5G tulee ja kysyy insinööriosaamista

Viidennen sukupolven matkapuhelinverkko 5G mullistaa monta asiaa lähivuosina. Radiosuorituskyvyn mittaamisen oululainen huippuosaaja Verkotan Oy on muuttuvassa toimintakentässä kuin kala vedessä.

– Tekniikka kehittyy koko ajan monimutkaisemmaksi ja vaatii yhä enemmän osaamista. Ja siitä me pidämme, Verkotanin myynti- ja markkinointipäällikkö Risto Timisjärvi sanoo.

Pitkän uran verkko- ja mobiiliteollisuudessa tehnyt insinööri uskoo, että 5G:n yleistyminen lähivuosina tuottaa töitä hänen ammattikunnalleen.

Datanvälityskapasiteettia ja -nopeutta tuovat 5G-verkot tulevat todennäköisesti muuttamaan business-ekosysteemiä huomattavasti monipuolisemmaksi.

– IoT-maailmaan syntyy uusia ideoita ja ratkaisuja, jotka synnyttävät uusia mahdollisuuksia niin start up -yrityksille kuin vakiintuneille telecom-alan suuryrityksillekin, Timisjärvi sanoo.

5G:n suunnittelussa on otettu alusta saakka huomioon myös kiihtyvällä vauhdilla kasvava ihmisten ja koneiden välinen sekä koneiden välinen dataliikenne – Internet of Things (IoT).

Se asettaa verkolle ja päätelaitteille uusia vaatimuksia.

– Esimerkiksi datanopeudeksi voi riittää muutama Kbit/s, mutta vasteajan on oltava huomattavasti nykyistä nopeampi. Tai että laitteen akun on kestettävä kuukausia.

Myös verkkopuolella riittää töitä

5G mielletään usein vain uudeksi radiotekniikaksi, mutta se tarkoittaa myös suurta muutosta core-verkkojen (runkoverkkojen) tekniikassa. Niiden on myös kyettävä vastaamaan IoT:n tuomaan haasteeseen ja tarjottava joustavampia ja edullisempia ratkaisuja.

Radiotekniikan osalta suurimmat muutokset ovat uudet huomattavasti nykyistä korkeammat radiotaajuudet. Suomessa LTE –verkot operoivat nyt 2.6 GHz taajuudella. 5G:tä tullaan operoimaan mm. 20GHz taajuusalueella.

– Tämä tuo valtavan haasteen niin laitteiden kuin verkkojenkin suunnittelulle. Insinööreille riittää varmasti jatkossakin töitä 5G:n tiimoilta.

Antenneilla optimoidaan energiaa

Toinen, Verkotanille tärkeä uusi tekniikka on suuntaavat antennit.

Niiden avulla radiolähetykseen käytettävä energia saadaan kohdistettua tarkemmin tukiasema-antennin ja päätelaitteen välillä.

Uudet antennitekniikat vaativat uusia mittausmenetelmiä ja näiden kehittämisessä Verkotan aikoo pysyä edelläkävijänä.

Oulun yliopiston kampusalueella on Nokian protolaitteilla toimiva 5G-testiverkko. Se mahdollistaa useiden gigabittien sekuntinopeuden ja takaa testialustan mm. erilaisille IoT-ratkaisuille.

Testihankkeessa ovat mukana useiden yritysten lisäksi Oulun yliopiston Centre for Wireless Communications -yksikkö ja VTT.

Centria-ammattikorkeakoulun alueella Ylivieskassa on neljän neliökilometrin kokoinen testiverkko.

– Olemme mukana muun muassa 5G:n mittaamiseen liittyvässä tutkimuksessa. 5G:n ympärille on suunnitteilla myös opinnäytteitä, Marjo Heikkilä sanoo.

Hän on Centrian tutkimus,- kehitys- ja innovaatiotoiminnan päällikkö digitalisaation osalta.

– AMK:ssa täytyy seurata 5G:n kehitystä tarkasti ja mukauttaa tarvittaessa opetusta, Heikkilä näkee.

Kumuloitunutta osaamista

Timisjärvi johdattaa ihmettelijän Nokian entisiin antennitestauslaboratorioihin, jotka Verkotan osti muutama vuosi sitten. Yrityksellä on muun muassa mobiililaitteita valmistavia asiakkaita ympäri maailman.

– Tänne on kumuloitunut osaamista pitkältä ajalta. Osa tekijöistämme on ollut suunnittelemassa ja standardoimassa radiosuorituskyvyn mittausmenetelmiä 3G:n alkuajoista lähtien, Timisjärvi kertoo.

– Nykyistä työtäni tietysti helpottaa huomattavasti se, että ymmärrän kontekstin hyvin.

EUCNC Suomessa ja Oulussa

Oulu on ottanut vahvan aseman 5G:n kehityksessä. Oulun yliopiston Center for Wireless Communications isännöi kesäkuun 12.–15. päivä eurooppalaista EUCNC-konferenssia, jossa polttopisteessä on juuri 5G.

Konferenssin alla (9.–11.6.) järjestetään Oulu 5G Hackathlon, jossa kilpailijat ratkovat Soneran, Nokian ja Oulun yliopistollisen sairaalan kehityshaasteita.

Teksti ja kuvat: Sami Korkala