Älykäs ja turvallinen bussipysäkki on osa Luxturrim 5g -pilottia.
Insinööri-lehti tekniikka

Älykaupunkialue avautui Espoossa

Nokian Espoon-kampukselta Keran rautatieasemalle ulottuvaan älyreitillä toimii 250 toisiinsa kytkettyä laitetta.

Nokia-vetoinen yrityskonsortio tähtää kymmenien miljardien eurojen älykaupunkimarkkinoille. Juuri valmistunut pilottiympäristö mahdollistaa datapohjaisten palvelujen kehittämisen kaupunkien tarpeisiin niin Suomessa kuin maailmalla.

Luxturrim 5g -ekosysteemin kehittämistä 5g-älypylväistä on rakennettu nopea tieto- ja sensoriverkko Espoon Keraan. Älyreitti ulottuu Espoon-kampukselta Keran rautatieasemalle, ja siihen kuuluu nyt 19 älypylvästä ja noin 250 toisiinsa kytkettyä laitetta.

– Kyseessä on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen älykaupunkipilotti, joka mahdollistaa supernopean ja lyhytviiveisen 5g-verkon, laajan sensoriverkon ja data-alustan kautta uudenlaisia digitaalisia palveluja kaupungille, kaupunkilaisille ja kaupunkiyhteisölle, sanoo projektipäällikkö Pekka Wainio Nokia Bell Labsista.

Luxturrim 5g -älypylväs ei ole perinteinen valaisinpylväs vaan uudenlainen elementti, jolla rakennetaan älykaupungin selkärankaa. Nyt toteutettu älypylväsversio toimii esikaupallisena pilottituotteena.

Konsortiossa on mukana yli 20 kumppania. Joukossa on yrityksiä, tutkimuslaitoksia ja julkishallinon organisaatioita.

Kuva: Spinverse