Lasse Laurikainen toivotti vieraat tervetulleiksi juhlavuoden tilaisuuteen.
Nokia Executive Experience Center avasi 5g-teknologian ominaisuuksia insinööreille.
Tapio Tiura pitää suomalaisen insinöörin palkkaamista halpana suhteessa tulokseen.
Pasi Nyberg pitää tietoliikenneverkkoja tärkeinä kaikkien teollisuudenalojen kannalta.
Virtuaalisesta jalkapallosta tulee mielekästä 5g-teknologialla, kun viive poistuu.
Insinööri-lehti kentän kuulumisia

Nokia vihki insinöörit 5g-teknologian saloihin

Helsingin Insinöörien juhlaseminaari veti salin täyteen ja raotti tietoliikenteen tulevaisuutta.

Karamalmilla Espoossa sijaitseva Nokian showroom pullisteli torstai-iltana insinööreistä viimeistä istumapaikkaa myöten. Nokian sisäinen konsultti Matti Keskinen kysyi yleisöltä, kuinka moni on työskennellyt ennen Nokialla. Noin puolet käsistä nousi ylös naurunhörähdysten saattelemana.

– Kaikilla ex-nokialaisilla on kiinnostusta seurata yhtiön toimintaa riippumatta siitä, kuinka monet yt:t on joutunut sen palveluksessa kokemaan, arveli esityksen jälkeen eläkkeelle jäänyt automaatioinsinööri Kari Kukkonen.

Kukkonen toimi Nokialla lankapuhelinpuolella vuosina 1985–2001 ja ehti nähdä yhtiön kasvun teknologiayhtiöksi.

– Sain tehdä sitä, mistä olin kiinnostunut, joten Nokia on minun lempilapseni, hän jatkoi.

Verkko vaikuttaa kaikkeen

Vierailu Nokialla houkutteli monen alan insinöörejä. Noretronin myyntipäällikkö, sähkövoimainsinööri Pasi Nyberg tuli tapahtumaan kuulemaan 5g-verkon kehityksestä.

– Olen mukana teollisuuden kaupankäynnissä, ja kaikki siellä liittyy internetiin, hän perusteli.

Nyberg pitää Nokiaa edelleen merkityksellisenä suomalaisille, vaikka se ei työllistä enää yhtä paljon kuin parhaimpina vuosina.

– Pidän edelleen tärkeänä, että Nokia säilyy suomalaisena yrityksenä, vaikka johto on intialainen ja omistajat ulkomaalaisia, hän tuumi.

Nyberg pitää Suomea insinööriyhteiskuntana, jolla on vahvaa tuotekehitystä monella sektorilla. Häntä myötäili samassa pöydässä eläkkeellä oleva koneinsinööri Taito Tiura.

– Nokian puhelinbisneksen menestys perustuu siihen, että suomalaisen insinöörin hinta-laatusuhde on tosi edullinen, Tiura sanoo.

Kasvu syntyy pilvestä

Nokia kertoi esityksissään hakevansa kasvua pilvipalveluista. Niin sanotussa neljännessä teollisessa vallankumouksessa esimerkiksi kaupungit, tehtaat, satamat ja terveydenhoito pyrkivät tehostamaan toimintaansa. Tämä vaatii pilvipalveluita ja viidennen sukupolven tietoliikenneverkkoa.

Tulevaisuudessa Nokia tarjoaa loppukäyttäjälle asti suunniteltuja ratkaisuja. Pilvien määrä kasvaa, ja niiden sijainti hajautuu. Pilvipalveluita voidaan luoda kuukausien sijasta minuuteissa ja vaikka väliaikaisia käyttötilanteita varten.

– Ne, jotka menevät konserttiin, haluavat lähettää sieltä kuvia ja videoita. Konsertin järjestäjä haluaa videoida sen maailmanlaajuisesti 360 asteen virtuaalitodellisuuskuvalla. Kaistanleveyttä tarvitsevat myös turvapalvelut ja mahdollisesti ensiapu. Operaattori voi tarjota näille kaikille siivuja samasta verkosta, kertoo Nokia Bell Labsin johtaja Lauri Oksanen.

Vieraat saivat tutustua esityksissä 5g-teknologiaan sellaisella tarkkuudella, etteivät kaikki tiedot olleet edes julkisia. Helsingin Insinöörien 100-vuotisjuhlavuoden tapahtumaan osallistui yli 160 insinööriä.

Tapahtuma esitellään myös Insinööri-lehden videolla.

Teksti ja kuvat: Janne Luotola

21.2. korjattu Lauri Oksasen titteli