Insinöörialat ovat Suomessa melko miesvaltaisia, sillä naisten osuus insinöörikunnasta on vain noin 15 prosenttia. Naisten osuus on viime vuosina ollut hitaassa kasvussa; esimerkiksi vuonna 2012 opinnoistaan valmistuneista insinööreistä naisia oli 18 prosenttia.
Naisinsinöörit ovat keskimäärin kolme vuotta nuorempia kuin työssäkäyvät insinöörit yleensä. Työssäkäyvien naisinsinöörien keski-ikä on 38 vuotta. Neljä viidestä työikäisestä insinöörinaisesta käy kokopäivätöissä.
Naisinsinöörit työskentelevät hyvin monenlaisissa työtehtävissä, useimmiten asiantuntijana. Yleisin työnantajasektori on teollisuus, jossa työskentelee 38 prosenttia naisinsinööreistä. Suunnittelutehtävät ovat naisinsinöörien yleisin tehtäväalue. Niihin on sijoittunut yli neljännes naisinsinööreistä. Johtotehtävät ovat naisinsinööreillä hieman harvinaisempia kuin miesinsinööreillä. Ylitöiden tekeminen on tavallista, sillä kolme neljästä insinöörinaisesta tekee ylitöitä.
Hakeutumisessa eri koulutusohjelmiin on eroja sukupuolten välillä. Naisia hakeutuu miehiä enemmän opiskelemaan varsinkin bio- ja elintarviketekniikan, ympäristötekniikan, kemian ja tekstiili- ja vaatetustekniikan koulutusohjelmiin. Näissä koulutusohjelmissa naisia on kaikkiaan yli kolmasosa opiskelijoista.
Naiset eivät niinkään suosi kuljetustekniikan, elektroniikan, sähkö- ja automaatio- tai konetekniikan opintoja. Näillä aloilla naisten osuus opiskelijoista on alle kymmenesosa. Joka viides insinööriopiskelija opiskelee tietotekniikkaa. Tietotekniikan opiskelijoista naisia vuonna 2012 oli kuitenkin vain kahdeksan prosenttia.
Lähteet: Insinööriliiton Työmarkkinatutkimus 2013 ja Tilastokeskus