Ylemmät toimihenkilöt YTN kampanjoi nollatoleranssin puolesta korvauksettomalle ylityölle. Kampanjaan liittyvään kiertueen Helsingin tilaisuuteen kokoontui noin 70 ylempää toimihenkilöä.
Tilaisuudessa puhuivat Ylemmät Toimihenkilöt YTN:n puheenjohtaja Pertti Porokari sekä asiamiehet Riikka Sipilä ja Veli Vähämäki. Porokari painotti työaikakirjanpidon merkitystä. Työnantaja on lain mukaan velvollinen pitämään sen ajan tasalla, mutta työaikalaki on yksi rikotuimpia suomalaislakeja. Jos työnantajan kirjanpidossa on puutteita, ylempi voi pitää omaa listaansa tehdyistä työtunneista. Niiden avulla voi laskuttaa ylityötunneista.
Korvaukseton ylityö eli harmaa työ tekee ison loven lompakkoon, vaikka se tuntuisi vähäiseltä määrältä, jota ei viitsi laskuttaa. Karkean laskelman mukaan 30-vuotias ylempi toimihenkilö, joka saa palkkaa 3 500 euroa kuussa ja joka jää eläkkeelle 65-vuotiaana, menettää työuransa aikana 157 000 euroa, jos jättää 3 tunnin viikoittaisen ylityön laskuttamatta.
Jos 45-vuotias, 5 500 euroa tienaava ylempi toimihenkilö jättää samaisen kolmen tunnin laskuttamatta, hän saa kuukausittain 200 euroa pienempää eläkettä, kun jää eläkkeelle 65-vuotiaana. Lisäksi yhteiskunta menettää valtavasti verotuloja.
Suunnitteluinsinööri Kaisa Rautavaara havahtui samana aamuna, kun 8tuntia-kampanjan kiertue starttasi Helsingistä. Hän lähti työpäivän päätteeksi kuuntelemaan tilaisuuden antia. Illan keskustelussa ja kysymyksissä hän sai vastauksia moniin pohtimiinsa asioihin.
– Isoimman vaikutuksen teki harmaa talous, josta on viime aikoina kohuttu muutenkin. En ole aikaisemmin ajatellut asiaa tuolta kannalta – siinähän häviää muutkin kuin sinä itse; Rautavaara pohti.
Työpaikoilla pitää puhua työmääristä
Riikka Sipilä painotti, että työaikalaki on myös työsuojelullinen laki.
– Jos jatkuvasti työtä on liikaa, niin mitoitus on väärä. Kuinka paljon työ voi kuormittaa, hän kysyi.
Neste Oilissa työskentelevä erikoisasiantuntija Pirjo Saikkosen mielestä on tärkeää puhua työpäivän äärettömyydestä.
– Ylemmät toimihenkilöt tekevät pitkiä päiviä. Itse olen yrittänyt vähentää niitä; olen onnistunut siinä vaihtelevalla menestyksellä. Osa on jatkuvasti tavoitettavissa, ja niin työ- ja vapaa-ajan raja hämärtyy yhä enemmän.
Cassidian Finlandissa työskentelevää Tiinamari Penttalaa kiinnosti keskustelu vapaa-ajalla matkustamisesta.
– Matka-aikaa ei tarvitse laittaa hyväntekeväisyyteen, Penttala muistutti.
Työtehtävät ovat muuttuneet, joten oma reissaaminen on vähentynyt. Penttala arvosti myös työaikalain läpikäyntiä.
– On hyvä tuntea lainsäädäntöä ja ymmärtää, miten laki ja työehtosopimus ovat palkansaajan puolella.
Teksti: Kirsi Tamminen, Insinööriliitto
Kuvat: Kimmo Brandt