Satu Paavonsalo ja Juha Lipponen esittelivät materiaaleja Slushissa.
Bubbles with Benefits -hankkeen materiaalit soveltuvat esimerkiksi pakkaamiseen.
Insinööri-lehti

Kuplainnovaatio syntyi vahingossa

Laboratoriossa syntyi materiaalia, joka on samaan aikaan ilmatiivistä ja maatuvaa.

Pakkausvalmistajat pyrkivät luopumaan fossiilisista materiaaleista ja vaihtamaan uusiutuviin raaka-aineisiin. Tähän mennessä biopohjaisten materiaalien ongelmana on kuitenkin ollut se, että ne ovat huokoisia ja painuvat kasaan.

Bubbles with Benefits -hankkeessa kehitetään pakkausmateriaaleja, jotka yhdistävät kummatkin ominaisuudet.

– Teemme kolmea erilaista materiaalia: kuplakääreitä, pakkausvaahtoja ja pakkauspuffeja, muotoilija Satu Paavonsalo esittelee.

Perinteiset biopohjaiset ratkaisut perustuvat kuituverkkoon, mutta Bubblesin ratkaisu on erilainen. Siinä kuplista muodostuu ilmatiiviitä ja kestäviä. Uusi tuote korvaa esimerkiksi styroksia ja kuplamuovia.

Materiaaliksi käy kierrätetty

Materiaalina on tarkoitus käyttää selluloosaa, ja siihen saadaan kuitua myös kierrätyspaperista tai -kartongista.

– Siinä on lisäksi pari salaista raaka-ainetta, mutta aine on selluloosapohjainen ja se hajoaa luonnossa, Aalto-yliopiston kemiantekniikan korkeakoulun työelämäprofessori Juha Lipponen lisää.

Hanke toimii Aalto-yliopiston alla, ja se saa Business Finlandilta puolentoista vuoden kasvurahoitusta.

Kehitystyössä on tärkeässä osassa Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk, jonka Savonlinnan-laboratoriossa kokeillaan tuotantoa.

– Aallon laboratoriossa olemme tehneet muutamia kymmeniä litroja uutta materiaalia, mutta Xamkin labrassa pystymme tekemään satoja litroja, Lipponen vertaa.

Labrassa syntyi kuplia

Innovaatio syntyi vuonna 2022 Aalto-yliopistossa biomateriaalikurssilla, joka oli tarkoitettu eri alojen opiskelijoille. Paavonsalo osallistui kurssille labraparinsa Valentin Schwarzin kanssa.

– Onnellisen sattuman kautta näytteisiin muodostui vahvoja ilmakuplia, ja me ajattelimme, että sehän muistuttaa vähän kuplamuovia, Paavonsalo kertoo.

Hyvien tulosten ansiosta löydön ympärille kerättiin joukko kemian, tuotannon, skaalaamisen ja kaupallistamisen asiantuntijoita, jotka tulivat Paavonsalon ja Schwarzin hankkeeseen mukaan.

Business Finlandin rahoitus päättyy ensi vuoden syyskuun lopussa, jonka jälkeen on tarkoitus perustaa yritys.

– En osannut kuvitella, että kun mentiin labraan, siitä kehittyisi uusi innovaatio. Se todellakin tapahtui vahingossa.

Bubblesin edustajat olivat Slushissa hakemassa rahoitusta skaalaamisvaiheeseen. Jo tässä vaiheessa Bubblesilla on useita kiinnostuneita asiakkaita.

– Itse tuote on aika valmis, mutta tuotannon skaalaamisen puolella on vielä haasteita ratkaistavana. Tuotannosta tulee todennäköisesti rainamainen, eli tuotantolinjasto muistuttaa paperikonetta mutta on sitä lyhyempi, Lipponen kertoo.

Parhaillaan hanke laatii tarjouspyyntöjä pilottilaitoksille. Suomessa on käytännössä kolme yritystä, jotka tarjoavat mahdollisuuden kasvuyrityksille pilotoida teollisen mittakaavan tuotantoa.

Teksti ja kuvat: Janne Luotola