Veera Nippala uskoo, että lakkojen vaikutukset saadaan kiinni.
Insinööri-lehti talous

Ennuste povaa teollisuuden viriämistä

Palvelut ovat jo lähteneet kasvuun, ja teollisuus seuraa viiveellä perässä.

Teollisuuden tuotanto supistuu vielä tämän vuoden aiemmasta arviosta poiketen, ennustaa Työn ja talouden tutkimuslaitos Labore.

– Viime vuosi oli synkeä rakentamisessa, ja tilanne on jatkunut tänä vuonna. Korkojen laskukaan ei piristänyt kysyntää, summaa tutkija Veera Nippala.

Ennusteen mukaan teollisuuden tuotoksen volyymi supistuu tänä vuonna 0,6 prosenttia ja kasvaa ensi vuonna 1,6 prosenttia. Työtuntien muutos jää tänä vuonna -1,1 prosenttiin ja kasvaa ensi vuonna 0,1 prosenttia edellisestä.

Kovimmat odotukset tuotoksen kasvussa ovat tänä vuonna metsäteollisuudessa ja ensi vuonna metalliteollisuudessa.

Työtuntien ennustetaan vähenevän tänä vuonna eniten elintarvike- ja tekstiiliteollisuudessa. Ensi vuonna tunneissa alkaa olla pientä kasvua metalli- ja kemianteollisuudessa.

Kotimaan talouskehitykseen vaikuttaa vaisu talouskehitys Euroopassa, mikä hillitsee vientiä.

Lakkojen vaikutukset voidaan paikata

Talouskehityksestä on julkisuudessa syytetty muun muassa tänä vuonna pidettyjä poliittisia lakkoja. Nippala pitää lakkojen vaikutusten luotettavaa arviointia kuitenkin vaikeana.

– Paljon riippuu siitä, miten hyvin yritykset pystyvät kirimään loppuvuonna tuotantoa kiinni.

Teollisuudessa on suhteellisen paljon kapasiteettia käyttämättä, joten ne voisivat kysynnän noustessa vauhdittaa nopeasti tuotantoaan.

Tulevaan neuvottelukierrokseen vaikuttavat tutkijoiden mukaan ennen kaikkea muiden maiden palkkakehitys, jota Labore ei vertaillut.

– Palkoista sopimisen painopiste on siirtynyt toimialoille, ja toimialojen kehityksessä on eroja, lisää Laboren johtaja Mika Maliranta.

Insinöörien tilanne näyttää vakaalta

Insinööriliiton tutkijat julkaisivat eilen oman talouskatsauksensa. Insinöörien työllisyydessä ei ensimmäisen vuosipuoliskon aikana tapahtunut merkittäviä muutoksia, mutta työttömyys oli hieman vuotta aikaisempaa suurempi.

Osaajapula on hellittänyt aiemmasta, mutta syynä on todennäköisesti vaisu talouskasvu. Yrityksillä on yhä vaikeuksia löytää osaavaa työvoimaa.

Suomen kustannuskilpailukyky suhteessa muihin maihin paranee ennustejaksolla verrattuna euromaiden keskiarvoon.

Teksti ja kuva: Janne Luotola