Tutkimusorganisaatiot ja futuristit ovat julkaisseet kilvan omia ennusteitaan vuodelle 2022. Insinööri-lehti kokosi näkemyksiä lähitulevaisuudesta työelämässä, yrityksissä, yhteiskunnassa ja teknologiassa.
Lähteinä ovat Elina Hiltunen, Gartner, Guardian, MIT Technology Review ja Sitra.
Työelämä
Toisena koronavuonna moni vaihtoi työpaikkaa. Yhä yleisempää vaikuttaa olevan, että ihmiset eivät enää liiku vain palkan vaan myös työn merkityksellisyyden perässä. Kun toimeentulo on jo turvattu, ihmiset haluavat tehdä hyvää muille.
Hybridityö ehti tulla monella alalla tutuksi jo ensimmäisenä koronavuonna. Teknisesti työ hoituu hyvin etänä, mutta sosiaalisesti on vaikea tarjota etänä ja läsnä oleville työntekijöille samat osallistumisen lähtökohdat. Tämä vaatii etenkin johtamisen kehittämistä.
Johtamisen kehittäminen liittyy myös toiseen trendiin: hierarkiat mataloituvat nykyään kaiken kokoisissa yrityksissä. Ihmiset johtavat yhä enemmän itse itseään. Siksi työntekijän hyvinvoinnin seuraaminen ja uupumisen ehkäiseminen on entistä vaikeampaa.
Isot yritykset keräävät toimiston käytöstä ja sitä kautta epäsuorasti työn tekemisestä entistä enemmän tietoa. Datan avulla voidaan kehittää toimistoja entistä houkuttelevimmiksi ja tuottavimmiksi. Hyvin suunniteltu työ sitouttaa työntekijänsä entistä paremmin.
Yritykset
Kulutustottumukset ja lainsäädäntö ohjaavat yrityksiä siihen, että ympäristövaikutuksia ja sosiaalisia vaikutuksia koskeva vastuullisuus muuttuu yritystoiminnan kannalta välttämättömäksi. Yritykset joutuvat miettimään jo suunnitteluvaiheessa koko tuotteensa elinkaaren raakamateriaalin hankinnasta materiaalien kierrätykseen asti sekä varmistamaan työntekijöiden oikeudet.
Alustayhtiöt ovat tulleet jäädäkseen, mutta mitkä niistä? Pudotuspeli on raakaa. Viime vuonna Wolt myytiin huimaan hintaan Yhdysvaltoihin, vaikka se ei ollut tehnyt kertaakaan voittoa. Aika näyttää, mitkä alustat jäävät jäljelle ja pääsevätkö voittajat plussan puolelle.
Myös alustatalous aiheuttaa rajankäyntiä työntekijän ja yrittäjän aseman välillä. Wolt on yksi yritys, joka on joutunut viranomaisten hampaisiin pitämällä ruokalähettejä yrittäjinä. EU on ulottamassa työsuhteen suojaa myös näennäisyrittäjille.
Yhteiskunta
Metaksi nimensä vaihtanut Facebook joutui huonoon valoon, kun se yritti salata sisäisen tutkimuksensa omistamansa Instagramin haitallisista vaikutuksista nuoriin. Julkisuuteen vuotanut tutkimus oli vain jäävuoren huippu internetjättien vaikutuksista ihmisiin. Suurempi salaisuus on, mihin kaikkeen käyttäjistä kerättyä dataa käytetään.
Lainsäätäjä joutuu entistä vahvemmin suitsimaan datan keräämistä ja käyttöä. EU:n datastrategia määrittää sääntöjä datan jakamiselle, ja digitaaliset periaatteet turvaavat ihmisten oikeudet. Strategiatason muutokset tulevat voimaan vasta vuosien viiveellä.
Tietoturva on kasvava huoli. Kriittisen infrastruktuurin digitalisoituminen tekee esimerkiksi hallinnosta ja sairaaloista haavoittuvaisia. Riskinä ovat sekä yksittäisten kiristäjien tekemät kyberhyökkäykset että valtion tason toimijoiden hyökkäykset. Seuraukset tuntuvat joka tapauksessa fyysisessä todellisuudessa.
Teknologia
Digitaalisuus vaikuttaa joka alalla. Viime vuonna saatiin ennen näkemättömän nopeasti markkinoille koronarokotteita, ihmisten välisiä kohtaamisia jäljittävä Koronavilkku ja Koronapassi.
Tekoäly kehittyy kovaa vauhtia, ehkä liiankin vikkelästi. Joulukuussa kohistiin siitä, että tekoälyavustaja Alexa oli neuvonut pikkulasta työntämään kolikon pistorasiaan. Se oli suosittu haaste Tiktokissa. Samoin tekoäly, kuten GPT-3, oppii kirjoittamaan yhä inhimillisemmän kuuloista tekstiä. Jonkun pitää silti yhä vahtia, mitä tekoäly tuottaa.
Viime vuonna kohistiin lohkoketjuihin perustuvasta nft-teknologiasta. Teknologian avulla asiakas voi varmistaa omistavansa digitaalisen tuotteen tai taideteoksen, vaikka siitä olisi olemassa käytännössä rajattomasti kopioita. Jää nähtäväksi, tuleeko teknologiasta muutakin kuin pohjattoman rikkaiden ihmisten keino purkaa varallisuuttaan.
Aika kulkee eteenpäin, mutta joissakin asioissa palataan vanhaan. Apple on tullut tunnetuksi siitä, että se on vuosia karsinut Mac-tietokoneistaan pois eri portteja. Suunta on kuitenkin vaihtunut, sillä uusiin Macbook Pro -malleihin ovat palanneet hdmi-portti ja sd-kortin lukija.
Teksti: Janne Luotola
Kuva: Wavebreakmedia/Mostphotos