Insinööri-lehti

YTN: Työnseisaus käynnistyi hyvin

Kaupan alan ylempiä toimihenkilöitä on osallistumassa päivän työnseisaukseen runsaasti. Osallistumishalukkuus painostustoimiin on selvässä kasvussa johtuen Kaupan liiton kylmäkiskoisesta asenteesta ja sopimuksen periaatteellisesta vastustamisesta.

– Painostustoimien myötä Kaupan liiton todellinen asennoituminen tätä henkilöstöryhmää kohtaan on tullut lopullisesti näkyväksi ja se on omiaan vahvistamaan tahtotilaa asiantuntijoiden keskuudessa, sanoo kaupan projektin vetäjä Ville-Veikko Rantamaula.

– Samalla on ymmärretty paremmin oman sopimuksen tarve reilujen pelisääntöjen varmistamiseksi, joiden edistämiseksi työnantajalla ei tunnu olevan ollenkaan halukkuutta, Rantamaula toteaa.

Tänään perjantaina kello 12:sta puoleenyöhön toteutetaan työnseisaukset Keskolla, Stockmannilla, SOK:lla, Oriolalla, InstruOptiikassa ja InexPartnersilla sekä niiden tytäryhtiöissä. Ylityö- ja vapaa-ajalla työasioissa matkustamisen kiellot jatkuvat sunnuntain loppuun saakka. YTN:llä on tänään toistasataa lakkovahtia alan yritysten edustoilla.

– Aiemmin työmarkkinahistoriassa neuvottelujen käynnistämistä ei ole tarvinnut painostustoimin edistää ja meillä on edelleen valmius aloittaa neuvottelut koska tahansa, sanoo puheenjohtaja Heikki Kauppi.

– Arvioimme tilannetta painostustoimien päätyttyä ja pohdimme jatkotoimia jäsentemme kanssa, päätöksiä jatkosta tehdään lähiviikkoina, Kauppi kertoo.

– He ovat halunneet paikallista sopimista ja sitä nimenomaan olemme tarjonneet. Nyt olisi hyvä hetki aloittaa neuvottelut yhteisistä pelisäännöt paikallisen sopimisen lisäämiseksi alalla, muistuttaa Rantamaula.

– Työnantajan pitäisi ottaa tilanne tosissaan ja lakata leikkimästä kuurupiiloa ylempien toimihenkilöiden kanssa, Rantamaula sanoo.