Insinööri-lehti

Yt-neuvottelut synkentävät talvea

– Euroopan talouskriisi varjostaa jälleen kokoustamme. Yrityksistä huolimatta euroalueen vakautta ei ole vieläkään saavutettu, avasi puheenjohtaja Pertti Porokari Uuden Insinööriliiton syyskokouksen tänään perjantaina.

– Osa suomalaisista kansainvälisesti toimivista yrityksistä on selvästi käyttänyt epävarmaa tilannetta turhan ennakoivasti hyväkseen.

Suomessa on käynnistetty lokakuun loppuun mennessä yli 360 henkilöstön vähentämiseen tai lomautukseen tähtäävät yt-neuvottelut, joiden neuvotteluiden piirissä on ollut yli 92 000 työntekijää. Useilla yrityksillä ei kuitenkaan ole ollut päteviä syitä irtisanomisiin, vaan ne ovat olleet hyvässä kunnossa ja vakavaraisia.

– Henkilöstöstä on pidettävä huolta, että se jaksaa motivoituneena pitää yrityksen kilpailukykyisenä ja tuottavana. Tämä tuntuu olevan täysin unohtunut nykyisellä lyhytnäköisen ahneuden aikakaudella, Porokari huomautti.

Uuden Insinööriliiton sääntömääräinen syyskokous pidetään Helsingissä 23. – 24. marraskuuta.

Neuvottelusyksy tuo kiireitä

– Valmistaudumme keväästä lähtien neuvotteluihin kaikilla sopimusaloillamme. Neuvottelutoimintaan keskittymistä ei saa mikään muu toimi häiritä, vaan kaikki voimavarat on kyettävä suuntaamaan siihen täysipainoisesti, Porokari painotti.

Hänen mukaansa kierrokselle on paljon latausta. Yhdessä sopiminen ja laajasti ottaen sopimusyhteiskunta ovat olleet Suomen menestyksen kulmakiviä.

– Talouteen ennustettavuutta tuovat laajat ja pitkät, palkansaajien ostovoiman kehittymisen takaavat sopimukset sekä työrauha ovat olleet suomalaisyritysten kilpailukyvyn valtteina.

Porokari toivoo, että uusi Elinkeinoelämän keskusliiton johto alkaa pitää kiinni yhdessä sovituista sopimuksista ja palauttaa työmarkkinoille sen luottamuksen, jonka varassa Suomea on rakennettu.