Suomessa tarvitaan ydinenergia-alalle noin 2 400 uutta osaajaa vuoteen 2025 mennessä. Alalla työskentelevistä noin 3 300 henkilöstä 1 200 on siirtymässä eläkkeelle. Samaan aikaan ydinvoiman lisärakentaminen ja käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoituksen eteneminen kasvattavat alan työvoimatarpeen noin 4 500 henkilöön.
Pääsääntöisesti tarvittava työvoima on korkeasti koulutettuja, yliopisto- tai ammattikorkeakoulutason osaajia.
Tämä päätelmä sisältyy Ydinenergia-alan osaamistyöryhmän raporttiin. Työ- ja elinkeinoministeriö asetti syksyllä 2010 työryhmän kartoittamaan ydinvoima-alan pitkän aikavälin koulutus- ja tutkimustarpeita sekä ydinvoima-alan toimijoiden käytössä olevaa tutkimusinfrastruktuuria.
Työryhmän mukaan ydinenergian turvallinen ja luotettava käyttö edellyttää, että alan kansallinen osaamispohja on vahva. Sääntelyä ja toimintaa tulee jatkossakin kehittää jatkuvan parantamisen periaatteella vastaamaan korkeimpiin ydinturvallisuusvaatimuksiin. Lähtökohdat tähän ovat hyvät, sillä suomalainen ydinturvallisuuden taso on korkea ja Säteilyturvakeskus on kansainvälisesti arvostettu ydinturvallisuusviranomainen.
Ydinturvallisuustalo hyödyttäisi laajasti alan tutkimusta
Päävastuu ydinenergiatutkimuksen rahoittamisesta on nyt ja tulevaisuudessa alan yhtiöillä. Valtion tulee osaltaan huolehtia riittävästä panostuksesta suomalaisen tutkimusosaamisen kehittämiseen ja asiantuntemuksen varmistamiseen. Tämä tapahtuu pääosin Valtion ydinjätehuoltorahaston tutkimusrahoituksen kautta.
Työryhmän mukaan ydinenergia-alan suomalaisen tutkimuksen tarpeet ja painopisteet tulee täsmentää ja laatia tutkimustoiminnan kehittämiseksi pitkän aikavälin strategia. Tämä edellyttää erillistä, alan tutkimusorganisaatioiden ja muiden toimijoiden yhteistä hanketta.
Uutena merkittävänä hankkeena on käynnistymässä VTT:n ydinturvallisuustalon rakentaminen. Siihen on tarkoitus keskittää VTT:n ydintekninen osaaminen ja rakentaa ajanmukaiset tilat radioaktiivisten näytteiden tutkimiseen. Ydinturvallisuustalo hyödyttää valmistuessaan laajasti ja pitkäaikaisesti suomalaista ydinenergia-alaa materiaaliteknisen tutkimuksen valmiuksillaan.
Lisätietoja: TEM