Insinööri-lehti talous

Wärtsilä aikoo irtisanoa 150 Suomesta

Toiminta kannattaa ja tilauskertymä kasvaa, mutta Wärtsilä aikoo irtisanoa väkeä.

Wärtsilä-konserni käynnistää tänään yt-neuvottelut, jonka tavoitteena on irtisanoa 1 200 työntekijää maailmanlaajuisesti ja 150 Suomesta.

Yhtiö on tehnyt hyvää tulosta, ja tilauskanta kasvaa. Lisäksi yhtiö investoi parhaillaan muun muassa Smart Technology Hubiin Vaasaan.

– Nyt pitäisi käyttää suomalainen osaava resurssi Smart Technology Hubin hyväksi eikä kohdistaa irtisanomisia tänne, kummeksuu Insinööriliiton työehtoasiantuntija Hannu Takala.

Vähennykset vaikuttavat henkilöstöön kaikissa liiketoiminnoissa, tukitoiminnoissa ja henkilöstöryhmissä. Wärtsilä pyrkii saavuttamaan noin sadan miljoonan euron vuotuiset säästöt. Uudelleenjärjestelyyn liittyvät kustannukset ovat arviolta 75 miljoonaa euroa.

Wärtsilä toimii kasvavalla cleantech-alalla. Se valmistaa uusien päästörajoituksien mukaisia laitteita laivoihin ja voimaloihin. Ympäristövaatimukset edellyttävät jatkuvia parannuksia ja siten tutkimus- ja kehitystyötä.

– Se, mikä nostaa Wärtsilän menestystä, on tuotekehitykseen panostaminen, Takala painottaa.

Yt-neuvotteluiden vaikutukset täsmentyvät, kun neuvottelut aloitetaan paikallisten käytäntöjen ja lakien mukaisesti kaikissa maissa. Yhtiö antaa tukea ja konsultointia sekä avustaa henkilöstöä uudelleentyöllistymisessä maissa, joihin uudelleenjärjestelyt vaikuttavat.

– Jos koviin toimenpiteisiin joudutaan turvautumaan, on toivottavaa, että Wärtsilä kantaa vastuunsa irtisanottavien uudelleentyöllistymisestä, Takala muistuttaa.

Viime vuoden lopussa Wärtsilällä oli noin 19 300 työntekijää yli 80 maassa.

Kuva: Wärtsilä