Insinööri-lehti

Uusia työpaikkoja pieniin kasvaviin yrityksiin

Uudet työpaikat syntyvät tutkimuksen mukaan pääasiassa hyvin pieniin, kasvujanoisiin yrityksiin. Uusiin työpaikkoihin rekrytoidaan eniten työssä jo olevia, mutta opiskelijoiden ja koululaisten osuus on selvästi suurempi kuin muissa rekrytointitilanteissa. Myös työttömiä palkataan melko paljon. Vastavalmistuneita palkattiin 5 prosenttia ja työmarkkinoiden ulkopuolisia 4 prosenttia. Lähes kaksi kolmesta uudesta työpaikasta on määräaikaisia. Työt ovat useimmiten kokoaikaisia.

Tiedot ilmenevät työ- ja elinkeinoministeriön analyysista ”Minne ja miten uudet työpaikat syntyvät”, joka perustuu Tilastokeskuksen kaikkiaan 8 415 työnantajalta keräämiin tietoihin vuodelta 2011.

Kaikesta rekrytoinnista 45 prosenttia oli työvoiman hankintaa uusiin työpaikkoihin. Lähteviä työntekijöitä korvattiin 31 prosentissa rekrytoinneista ja vaihtuvia 18 prosentissa. Kuudessa prosentissa rekrytoinnin syy jäi epäselväksi. Vuonna 2012 uusien työpaikkojen osuus laski 42 prosenttiin.

Uusista työpaikoista 48 prosenttia syntyi enintään yhdeksän hengen toimipaikkoihin ja 91 prosenttia alle 50 hengen toimipaikkoihin. Suurempien toimipaikkojen rekrytointi oli hieman vilkkaampaa muissa rekrytointitilanteissa. Yritysten jälkeen kunnat ovat toinen merkittävä rekrytoija, joskin kuntasektori synnytti uusia työpaikkoja kaikista työnantajasektoreista niukimmin. Kunnat rekrytoivat etenkin korvatakseen pois lähteviä työntekijöitä.

Uusia työpaikkoja syntyi eniten vähittäiskaupassa, koulutuksessa sekä rakennusalalla. Ammateissa, joissa uusien työpaikkojen osuus on suurin, on mukana myös kausi- tai projektiluontoisia tehtäviä, kuten puutarha-, kasvihuone- ja rakennustyöntekijät. Noin 30 prosenttia uusista työpaikoista syntyi Uudellemaalle. Uusien työpaikkojen osuus oli suhteellisesti suurin Etelä-Savossa, Pohjanmaalla ja Kainuussa.

Työvoiman hakukanavina työnantajat käyttävät eniten epävirallisia henkilöyhteyksiä ja sisäistä hakua, seuraavaksi eniten työ- ja elinkeinotoimistoa, omia verkkosivuja ja lehti-ilmoitusta. Tulosten kannalta tehokkaimmat kanavat ovat TE-toimisto ja lehti.