Maidan keskellä Kiovaa Ukrainassa
Insinööri-lehti talous

Ukrainan sota haittasi suomalaisyrityksiä vain vähän

Kauppa väheni niin hillitysti, että sitä ei liikevaihdoissa tai palkoissa huomaa.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan helmikuussa puolitti suomalaisyritysten Venäjän-kaupan keväällä 2022. Venäjän-kauppaa käyneiden yritysten liikevaihto ja palkkasumma pysyivät kuitenkin vastaavina muihin ulkomaankauppaa käyneisiin yrityksiin verrattuna.

Venäjää vastaan asetetut talouspakotteet ja yritysten asettamat vapaaehtoiset rajoitukset vähensivät kaupankäyntiä Venäjän kanssa. Venäjän kanssa kauppaa käyneillä yrityksillä oli vaikeuksia kompensoida vähenemistä muiden maiden kanssa käytävällä kaupalla.

Silti Venäjän-kaupppa on monelle yritykselle ollut vain pieni osa liiketoimintaa, ja Venäjän-kauppaa käyneiden yritysten liikevaihto ja palkkasumma eivät keskimäärin vähentyneet muihin ulkomaankauppaa käyviin yrityksiin verrattuna. Etenkin suuryrityksissä Venäjän-kaupan loppumista ei edes juuri huomata.

Tiedot perustuvat uuden Datahuoneen tänään julkaisemaan tutkimukseen. Datahuone on Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n itsenäinen yksikkö, joka tekee tutkimusta rekisteriaineistojen pohjalta.

Kuva: Gamma-Man/Mostphotos