Insinööri-lehti

Työtarjous tehostaa rekrytointia

TE-toimistot antavat työnhakijoilleen aiempaa enemmän työtarjouksia. Nuorilla työtarjoukset lyhentävät työttömyys- ja työnhakujaksojen kestoa.  Tiedot käyvät ilmi tuoreesta työ- ja elinkeinoministeriön analyysistä.  

Kun työtarjouksia tehtiin suhteessa avoimiin työpaikkoihin 38 prosenttia viime vuonna, nousi suhdeluku 52 prosenttiin tämän vuoden tammi-huhtikuussa. Avointen työpaikkojen täyttö on yleisesti hidastunut tänä vuonna, mutta työtarjouksesta täytettyjen paikkojen täyttö on hidastunut vain vähän.

Työtarjouksesta täytetyt työpaikat täytetään huomattavasti nopeammin kuin muut. Työtarjous lyhentää työpaikan avoinna olon lisäksi myös työnantajan rekrytointiin käyttämää aikaa.

Nuorilla työnhakijoilla työtarjous lyhentää sekä työttömyys- että työnhakujaksoja. Vaikutus on kasvanut tämän vuoden alussa. Yli 50-vuotiaiden osalta vastaavia myönteisiä vaikutuksia ei analyysissä havaittu. Työttömyysjaksojen kesto ei näytä yleisesti lyhenevän työtarjouksen avulla. Tulokset kertovat valikoitumisesta: nopeasti työllistyvät eivät ehdi saada työtarjouksia.

Analyysi perustuu kattaviin aineistoihin, joihin sisältyvät noin 1,3 miljoonan avoimen työpaikan ja 750 000 työnhakijan tiedot. Analyysissä on ensi kertaa Suomessa tarkasteltu työtarjousten kohdentumista ja vaikutuksia TE-toimiston henkilöasiakkaisiin. Eniten työtarjouksia saavat keskiasteen koulutetut ja nuoret. Myös työvoimapalvelujen piirissä, koulutuksessa ja työssä olevat työnhakijat saavat aiempaa enemmän työtarjouksia.

Työtarjousten käytön lisääminen on osa hallituksen rakennepoliittista ohjelmaa. Uudistus tuli voimaan tämän vuoden alussa. Työtarjous tarkoittaa yksilöityä kehotusta hakea tiettyä avointa työpaikkaa.