Insinööri-lehti

Työministeri Ihalainen:Työelämä on talouskasvun lähde

Työministeri Lauri Ihalaisen mukaan työpanoksen ja työtuntien määrä, työvoiman osaaminen ja laatu, tuottavuus ja investoinnit muodostavat talouskasvun lähteet.

– Sillä, mitä tapahtuu tavassa tehdä työtä, tulee olemaan erityisen suuri merkitys tuottavuuden kasvun näkökulmasta, Ihalainen painottaa tuoreen Työpoliittisen aikakauskirjan haastattelussa.

Ministeri on tyytyväinen siihen, että ikääntyneiden työllisyys on kohentunut. Esimerkiksi 55–59-vuotiailla on jo korkeampi kuin keskimääräinen työllisyysaste. Enemmän kuin heistä Ihalainen on huolissaan nuorista.

– Työssä olevan väestön ja muun väestön suhde muuttuu aika tavalla. Se tarkoittaa elinkeinoelämällekin sitä, että nuoret sukupolvet ovat hupeneva voimavara, jota ei pitäisi päästää syrjäytymään. Tulevaisuusinvestointi on nuorissa, hän linjaa.

Ihalaisen mukaan tuottavuuden nostaminen on myönteisessä mielessä edellytys työelämän kehittämiselle.

– Työhyvinvoinnin, laadun ja tuottavuuden kehittämistä voidaan tehdä samanaikaisesti, tämä on se iso tarina. Jos kansallinen työvoiman määrä ei enää kasva, on laadullisiin tekijöihin kiinnitettävä huomiota, osaamiseen ja muutosvalmiuteen, hän summaa.