Koronaviruspandemian vuoksi julkisissa tiloissa on ollut hiljaista.
Insinööri-lehti talous

Työllisyystoimet tarpeen budjettiriihessä

Akava odottaa syyskuun budjettiriihessä päätöksiä toimista, joilla työllisyysaste saadaan nostettua koronaviruspandemian aiheuttamasta alhosta.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder herättää keskustelua, millaisen hyvinvointivaltion suomalaiset haluavat pitää ja miten sen vaatima työllisyys saadaan kasvatettua. Valtion nykyiset menot perustuvat oletukselle 75 prosentin työllisyysasteesta, joka todellisuudessa on lähtemässä laskuun kohti 70 prosenttia.

– Joko pitää olla enemmän ihmisiä töissä tai nykyistä hyvinvointiyhteiskuntaa on mahdoton rahoittaa, Fjäder tiivisti Akavan talouskatsauksessa tänään.

Työllisyyden nostamiseksi keskusjärjestö ajaa muun muassa osaamisen ja tutkimus- ja kehityspanosten nostamista. Valtion tulee säilyttää omaehtoinen opiskelu työttömyysturvalla ja aikuiskoulutustuella.

Akavan ekonomisti Pasi Sorjonen arvioi tilaisuudessa, että talouden merkit ovat kääntymässä syksyllä huonoon suuntaan. Teollisuuden lomautukset saattavat saada jatkoa, ja osa lomautuksista saattaa päättyä työttömyyteen.

Lomautusten huippu osui koronakriisin seurauksena huhtikuuhun. Heinäkuussa lomautettuja oli enää puolet huhtikuun määrästä, mutta silloinkin määrä oli korkeampi kuin 1990-luvun laman aikoina.

Koko-työttömyyskassan johtaja Outi Mäki vahvistaa, että työttömyysturvan ensihakemusten määrä kassassa on jo tähän asti vuotta 3,5-kertainen koko viime vuoden lukuun nähden. Samalla kassaan on liittynyt 10 000 uutta jäsentä tämän vuoden aikana, mikä on selvästi normaalia enemmän.

Kuva: Daniel Hallin /Mostphotos