Insinööri-lehti talous

Työllistyminen hyödyttää kansantaloutta

Työ kasvattaa tekijän tuloja ja vähentää valtion menoja.

Työttömän työllistyminen kokoaikatöihin säästää keskimäärin noin 7 000 euroa vuosittaisissa työttömyysetuusmaksuissa, selviää PTT:n valtioneuvostolle tuottamasta tutkimusraportista.

Säästöt vaihtelevat nuoren työllistyvän kohdalla tehdystä 3 600 euron säästöstä pitkäaikaistyöttömyydestä työllistyvän 11 000 euron säästöön. Kun säästöä tarkastellaan työllistyvien työllistymistodennäköisyyden pohjalta, helposti työllistyvien säästö on 6 000 euroa ja vaikeasti työllistyvien 7 500 euroa.

Työttömyyden kustannukset vuonna 2016 olivat Suomessa 8,8 miljardia euroa. Työttömyysturvan ja työvoimapalvelujen osuus kustannuksista oli 5,6 miljardia euroa. Työttömien arvioitu osuus toimeentulotuesta ja asumistuesta oli 1,1 miljardia. Verotulojen ja työttömyysvakuutusmaksujen menetys oli 2,1 miljardia.

Palkkatuen kustannukset julkisella ja yksityisellä sektorilla ovat samaa tasoa, mutta vain yksityiselle sektorille palkkatuella työllistyneet ovat kasvattaneet tulojaan pitkäaikaisesti kolmen vuoden seurantajakson aikana.

Työttömyyden laajat kustannukset -tutkimuksen tulokset ovat suuntaa-antavia, koska laskentaan liittyy lukuisia rajoitteita.