Tutkimus- ja kehittämistoiminnan menot olivat 6,8 miljardia euroa vuonna 2012. Tilastokeskuksen laatiman tutkimus- ja kehittämistoiminnan tilaston mukaan menot laskivat 330 miljoonaa euroa edellisvuodesta. Laskua tapahtui lähes yksinomaan yrityssektorilla, jossa t&k-toimintaan käytetyt menot supistuivat 350 miljoonalla eurolla. Elektroniikka, tietokoneet ja sähkölaitteet -toimialalla t&k-menot pienenivät 570 miljoonaa euroa, mutta monet muut toimialat, erityisesti muut koneet ja laitteet, raportoivat edellisvuotta suurempia t&k-menoja.
T&k-menojen vähenemisen myötä myös tutkimusmenojen BKT-osuus pieneni. BKT-osuus oli 3,55 prosenttia vuonna 2012, kun se vuotta aiemmin oli 3,80 prosenttia. Vuonna 2013 menojen arvioidaan pysyvän likimain samana, mutta BKT-osuuden arvioidaan pienenevän 3,49 prosenttiin.
Tutkimusmenot ovat kasvaneet nopeasti 1990-luvun puolivälistä vuoteen 2008 asti, jolloin menot olivat reaaliarvoltaan yli 2,5-kertaiset vuoteen 1995 verrattuna. Vuosittainen keskimääräinen reaalikasvu oli noin 13 prosenttia vuosituhannen vaihteeseen asti. Tämän jälkeen kehitys hidastui 4 prosentin paikkeille, kunnes vuonna 2009 kasvu pysähtyi ja kääntyi yli seitsemän prosentin laskuun vuonna 2012. Tämä kehitys oli pitkälti yritysvetoista. Keskimääräinen reaalinen vuosikasvu oli yrityksillä aluksi 16 prosenttia ja asettui vuosituhannen vaihteen jälkeen viiteen prosenttiin, kunnes menojen reaalikasvu päättyi vuonna 2008. Seuraavan neljän vuoden aikana yritysten t&k-menojen reaalivähennys oli lähes 15 prosenttia.
Korkeakoulusektorin tutkimustoiminnan reaalimenot ovat kasvaneet ajanjaksolla yli 2,5-kertaiseksi, mutta tälläkin sektorilla kasvu näyttää taittuneen viime vuosina. Julkisen sektorin menojen reaalikasvu puolestaan on ollut melko hidasta koko tarkastelujakson ajan, keskimäärin vain vajaat kaksi prosenttia.