Insinööri-lehti

Tuotanto väheni, mutta uudet tilaukset kasvoivat marraskuussa

Koko teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2012 marraskuussa 1,9 prosenttia pienempi kuin vuoden 2011 marraskuussa. Tammi-marraskuussa työpäiväkorjattu teollisuustuotanto laski 1,5 prosenttia vuoden takaisesta. Kausitasoitettu tuotanto laski marraskuussa 0,5 prosenttia lokakuusta. Lokakuussa kausitasoitettu tuotanto oli 0,6 prosenttia suurempi kuin syyskuussa. Syys- ja elokuussa tuotanto väheni runsaan prosentin vertailuajankohdista.

Päätoimialoista tuotanto väheni eniten sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 21 prosenttia. Kaivostuotanto laski marraskuussa 8,7 prosenttia vuoden 2011 marraskuusta. Metalliteollisuudessa tuotanto väheni 7,3 prosenttia. Kemianteollisuudessa tuotanto kasvoi 12,2 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Metsäteollisuuden tuotanto oli marraskuussa 3,6 prosenttia vuoden takaista suurempi.

Marraskuussa teollisuuden (C) kapasiteetin käyttöaste oli 84 prosenttia eli 2,7 prosenttiyksikköä korkeampi kuin vuotta aiemmin. Metsäteollisuuden kapasiteetista oli marraskuussa käytössä 88 prosenttia, 4,4 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuoden 2011 marraskuussa. Metalliteollisuuden kapasiteetin käyttöaste oli marraskuussa 86,5 prosenttia, joka oli 6,1 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuotta aiemmin. Kemianteollisuudessa kapasiteetin käyttöaste laski marraskuussa 1,3 prosenttiyksikköä vuoden takaisesta 82,6 prosenttiin.

Uudet tilaukset kasvoivat 2,2 prosenttia

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli vuoden 2012 marraskuussa 2,2 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Tammi-marraskuussa tilaukset vähenivät 6,2 prosenttia vuoden takaisesta.

Tarkastelluista päätoimialoista tilaukset kasvoivat kemianteollisuudessa 8,7 prosenttia ja paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla 6,7 prosenttia. Metalliteollisuudessa tilaukset pysyivät viimevuotisella tasolla ja tekstiiliteollisuudessa tilaukset vähenivät 13,2 prosenttia vuoden takaiseen marraskuuhun verrattuna.