Työttömiä on Suomessa vähemmän kuin on tilastoitu. Te-toimistojen tilastoissa on näkynyt työttömiä työnhakijoita, jotka ovat jo saaneet töitä.
Vuoden alusta lähtien te-toimistot ovat tehneet tihennettyjä haastatteluja työttömille työnhakijoille. Samalla on käynyt ilmi, että monet jo töitä saaneet eivät ole ilmoittaneet työllistymisestään te-toimistolle. Siksi työllisyystilanne on hieman parempi kuin miltä se te-toimistojen tilastoissa on näyttänyt.
Työttömien määrä on nyt laskenut te-toimistoissa 35 000:lla vuoden ensimmäisen puoliskon aikana. Pitkäaikaistyöttömiä heistä on ollut kymmenentuhatta. Samana aikana kokonaistyöllisyys on kasvanut 14 000:lla.
Tihennettyjen haastattelujen eli niin sanottujen pakkohaastattelujen todellisia vaikutuksia työllisyyteen ei vielä tiedetä. Asiasta valmistellaan työ- ja elinkeinoministeriössä tutkimusta.
– Aiempi tutkimusevidenssi kertoo, että henkilökohtainen neuvonta on vaikuttavimpia työvoimapoliittisia palveluita, sanoo tutkimusjohtaja Heikki Räisänen työ- ja elinkeinoministeriöstä.
Räisänen uskoo, että määräaikaishaastatteluista on hyötyä myös insinööreille. Pitkään työttömänä olleiden insinöörien koulutus on saattanut vanhentua, ja haastattelussa voidaan neuvoa, miten sitä kannattaa päivittää.
– Jos haastattelu on aitoa uraohjausta, sillä on vaikutusta. Jos se on pakkopullaa, siitä on vaikea nähdä hyötyä, sanoo Insinööriliiton neuvottelujohtaja Petteri Oksa.
Oksa epäilee, että pitkäaikaistyöttömyyden lasku koskee vähemmän insinöörejä kuin muita työnhakijoita, koska insinöörialoilla on keskimääräistä vähemmän pitkäaikaistyöttömiä.
Insinöörit saavat työllistymiseen apua te-toimistojen lisäksi Työnhakuveturista, Uranosteesta ja Uratehtaalta. Lisäksi Insinööriliiton Työpaikkatori välittää vain insinööreille tarkoitettuja työpaikkoja.
Klo 15:55 korjattu työllistymislukuja ja oikeinkirjoitusta