Insinööri-lehti talous

Teollisuuden tilauksissa roima lasku

Teollisuuden tuotanto laski huhtikuussa reilut pari prosenttia. Teollisuuden uudet tilaukset vähenivät 13 prosenttia.

Kausitasoitettu teollisuustuotanto laski huhtikuussa 2,2 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli Tilastokeskuksen mukaan huhtikuussa 3,1 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin. Tammi-huhtikuussa työpäiväkorjattu tuotanto laski 0,8 prosenttia vuodentakaisesta.

Vain sähkö-, kaasu-, lämpö- ja ilmastointihuollossa kausitasoitettu teollisuustuotanto pysyi huhtikuussa ennallaan. Voimakkaimmillaan tuotanto laski 6,8 prosenttia kemianteollisuudessa ja 2,9 prosenttia metsäteollisuudessa.

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli huhtikuussa 13,0 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Tammi-huhtikuun aikana tilaukset vähenivät 8,3 prosenttia vuodentakaisesta. Tilaukset ovat laskeneet yhtäjaksoisesti neljä kuukautta.

Yritykset saivat huhtikuussa uusia tilauksia vuodentakaista vähemmän kaikilla teollisuuden toimialoilla. Kemianteollisuudessa tilaukset laskivat 1,3 prosenttia edellisvuodesta. Metalliteollisuudessa tilaukset laskivat vuodentakaisesta 13,5 prosenttia sekä paperin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksessa 18,0 prosenttia.

Kuva: Porto Sabbia /Mostphotos