Insinööri-lehti talous

Teollisuuden tilaukset kasvoivat toukokuussa

Teollisuuden uudet tilaukset ovat kasvaneet koko alkuvuoden, mutta tuotanto notkahti toukokuussa.

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan toukokuussa 3,4 prosenttia suurempi kuin vuotta aikaisemmin. Tammi-toukokuun aikana tilaukset kasvoivat 2,3 prosenttia vuodentakaisesta. Tilaukset ovat kasvaneet yhtäjaksoisesti kuusi kuukautta.

Yritykset saivat toukokuussa uusia tilauksia vuodentakaista enemmän metalliteollisuudessa sekä kemianteollisuudessa. Metalliteollisuudessa tilaukset kasvoivat 6,0 prosenttia ja kemianteollisuudessa 2,2 prosenttia edellisestä vuodesta. Paperin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla tilaukset laskivat 2,6 prosenttia vuodentakaisesta.

Kausitasoitettu teollisuustuotanto laski toukokuussa 2,8 prosenttia edellisestä kuukaudesta. Teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli toukokuussa 0,3 prosenttia pienempi kuin vuoden 2018 toukokuussa. Tammi-toukokuussa työpäiväkorjattu tuotanto kasvoi 1,6 prosenttia vuodentakaisesta.

Päätoimialoittain tarkasteltuna kausitasoitettu teollisuustuotanto laski eniten kaivostoiminnassa, peräti 37,5 prosenttia huoltoseisokkien vuoksi. Sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa tuotanto laski 8,5 prosenttia edellisestä kuukaudesta, metalliteollisuudessa 4,5 ja kemianteollisuudessa 0,6 prosenttia. Tuotanto kasvoi edellisestä kuukaudesta sähkö- kaasu ja lämpöhuollon toimialalla 2,6 prosenttia ja metsäteollisuudessa 0,3 prosenttia.

Kuva: Iordache Magdalena /Mostphotos