Insinööri-lehti

Tapaturmapäivä kannustaa välttämään kiirettä

Työyhteisöjä kannustetaan osallistumaan Tapaturmapäivään. Työpaikalla voi järjestää yhteisen kiireettömän hetken ja miettiä, kuinka työtapaturmia voi ehkäistä.

Perjantaina 13. tammikuuta järjestettävää Tapaturmapäivää vietetään teemalla hopulle loppu. Kampanja muistuttaa kiireen ja stressin vaikutuksesta tapaturmien syntyyn niin kotona, töissä kuin liikenteessä.

– Kiire voi johtua työn heikosta organisoinnista, muutoksista työssä ja joillakin aloilla asiakkaista johtuvasta tiukasta työtahdista tai siitä, että joutuu keskeyttämään työn tekemisen useasti, sanoo erikoistutkija Pia Perttula Työterveyslaitokselta.

Kampanja kehottaa välttämään kiirettä. Kampanjan sivuilla on lueteltu keinoja, joilla hosumista voi vähentää työpaikoilla.

– Työn tekemiseen tulisi varata riittävästi resursseja, myös ruuhka-aikoina. Työn hyvä suunnittelu ja selkeät tavoitteet mahdollistavat työn sujuvamman tekemisen, jolloin aikaa ei kulu siihen, että tehdään samoja asioita moneen kertaan, Perttula sanoo.

Suomessa sattuu vuosittain yli miljoona tapaturmaa. Vuonna 2014 tapaturman seurauksena kuoli Suomessa yhteensä 2 476 ihmistä. Yleisin kuolemaan johtanut tapaturma oli kaatuminen tai putoaminen. Tapaturmiin ja niiden ehkäisyyn on siis syytä kiinnittää edelleen huomiota.

Kampanja näkyy sosiaalisessa mediassa tunnisteella #hopulleloppu. Kampanjasta vastaa monisektorinen yhteistyöryhmä, jonka puheenjohtaja toimii sosiaali- ja terveysministeriö.