Insinööri-lehti politiikka

Suomi pääsi Euroopan akkuhankkeeseen

Euroopan komissio hyväksyi tuen akkukehityshankkeeseen, johon Suomi osallistuu. Hanke on osa komission uutta vihreän kehityksen ohjelmaa.

Euroopan komissio ilmoitti eilen hyväksyneensä akkukehityshankkeen, jossa ovat mukana Suomi, Ruotsi, Belgia, Ranska, Saksa, Italia ja Puola. Maat varaavat hankkeelle julkista rahoitusta 3,2 miljardia euroa. Julkisen rahoituksen ennakoidaan johtavan viiden miljardin euron lisäinvestointeihin yksityiseltä sektorilta.

Hanke valmistuu suunnitelman mukaan vuonna 2031, ja siihen osallistuu suoraan 17 yritystä. Suurin osa on teollisuuden toimijoita. Lisäksi hankkeeseen liittyy yli 70 ulkopuolista kumppania eri puolilta Eurooppaa. Suomesta toimivista yrityksistä mukana ovat BASF, Keliber, Terrafame ja Fortum.

Akkujen kysynnän oletetaan kasvavan tulevina vuosina esimerkiksi sähköautojen yleistyessä. Akkukehityshanke on osa ilmastoneutraaliin talouteen pyrkivää komission ohjelmaa.

Euroopan komissio esitteli eilen vihreän kehityksen ohjelman, jonka on määrä tehdä Euroopasta vuoteen 2050 mennessä ilmastoneutraali maanosa. Ohjelma tehostaa luonnonvarojen käyttöä, siirtyy puhtaaseen kiertotalouteen, hillitsee ilmastonmuutosta ja estää ympäristön köyhtymistä.

Komissio uskoo, että muutokset kasvattavat maanosan taloutta eikä kasvu lisää resurssien käyttöä. Euroopan unioni on jo samanaikaisesti vähentänyt kasvihuonekaasupäästöjä ja kasvattanut taloutta: päästöt vähenivät vuosien 1990 ja 2018 välisenä aikana 23 prosenttia, kun talous kasvoi samalla ajanjaksolla 61 prosenttia.

Kuva: kasto80/Mostphotos