Sunilan tehdas tuottaa ligniiniä teollisessa mittakaavassa.
Insinööri-lehti tekniikka

Stora Enso ja Northvolt kehittävät puupohjaisia akkuja

Yhtiöt aikovat kehittää vastuullisia akkuja ligniinipohjaisesta kovahiilestä Kotkassa.

Kovahiileen tarvittava uusiutuva puuraaka-aine saadaan pohjoismaisista metsistä. Tavoitteena on kehittää maailman ensimmäinen pelkästään eurooppalaisista raaka-aineista teollisessa mittakaavassa valmistettava akku, mikä pienentäisi sekä hiilijalanjälkeä että kustannuksia.

Yhtiöt ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen vastuullisten akkujen kehittämiseksi uusiutuvista pohjoismaisista raaka-aineista.

Stora Enso toimittaa vastuullisesti hoidettuihin metsiin perustuvan, puusta saatavan ligniinipohjaisen Lignode-anodimateriaalin, ja Northvolt vastaa akkukennojen suunnittelusta, tuotantokonseptista ja tuotannon laajentamisesta.

Ligniini on kasviperäinen polymeeri, jota on lähes kaikkien kuivan maan kasvien soluseinämissä. Puu koostuu 20–30-prosenttisesti ligniinistä, joka on luonnollinen ja voimakas sideaine. Ligniini on suurimpia uusiutuvan hiilen lähteitä maailmassa.

Stora Enson biopohjaisten hiilimateriaalien koelaitos sijaitsee Kotkassa yhtiön Sunilan tehtaalla, joka on tuottanut ligniiniä teollisesti vuodesta 2015 lähtien. Vuotuinen ligniinintuotantokapasiteetti on 50 000 tonnia, mikä tekee Stora Ensosta maailman suurimman kraftligniinin tuottajan. Stora Enso on aloittanut kannattavuusselvityksen teollisen mittakaavan Lignode-tuotannosta Sunilassa.

Kuva: Yulia Babkina /Mostphotos