Lapissa kasvaa sankkaa metsää.
Insinööri-lehti talous

Stora Enso investoi tuotantolinjaan Kotkaan

Metsäyhtiö Stora Enso investoi 14 miljoonaa euroa rakentaakseen ligniinin granulointi- ja pakkauslaitoksen Sunilan tehtaaseen Kotkassa.

Granulointilaitoksen rakentaminen aloitetaan arviolta vuoden 2021 toisen kvartaalin loppuun mennessä, ja laitoksen arvioitu valmistumisaika on vuoden 2022 toisen kvartaalin aikana.

Ligniini on yksi puun merkittävimmistä rakennusosista. Sen käyttö kasvaa ja käyttökohteiden määrä lisääntyy tulevaisuudessa. Ligniinin uusia sovellusmahdollisuuksia ovat esimerkiksi energian varastointi, sidosaineet ja hiilikuidut.

Ligniiniä käytetään esimerkiksi fenolin korvaajana liimoissa, luonnollisena biopohjaisena bitumin korvaavana sidosaineena asfaltissa sekä biomuoveissa. Tulevaisuudessa sitä voidaan käyttää esimerkiksi biohiilen lähteenä energian varastointijärjestelmissä, kuten sähköisten ajoneuvojen akuissa sekä biopohjaisena sidosaineena vanerissa ja hiilikuitujen materiaalina.

Tällä hetkellä Sunilan tehtaalla valmistettava Lineo-ligniini toimitetaan kuivana jauheena tai kosteana ligniininä. Tuleva tehdas valmistaa ligniiniä rakeiksi, mikä tehostaa tuotteen käsittelyä ja pakkaamista.

Stora Enson Sunilan tehdas on valmistanut ligniiniä teollisessa mittakaavassa vuodesta 2015 alkaen. Tehtaan vuotuinen tuotantokapasiteetti on 50 000 tonnia. Stora Enso on maailman suurin kraftligniinin tuottaja.

Kuva: Stora Enso