Insinööri-lehti

Stora Enso investoi 94 miljoonaa

Stora Enso investoi 94 miljoonaa euroa uusiutuvien materiaalien kasvun vauhdittamiseen sekä kuluttajapakkauskartongin ja biomateriaalien kilpailukyvyn parantamiseen.

Summasta käytetään 52 miljoonaa euroa Uimaharjussa sijaitsevan Enocellin tehtaan liukosellukapasiteetin kasvattamiseen ja 42 miljoonaa euroa kemihierteen (ctmp) saatavuuden parantamiseen Imatran tehtailla.

– Jatkamme muutostamme uusiutuvien materiaalien kasvuyhtiöksi, sanoo Stora Enson toimitusjohtaja Karl-Henrik Sundström.

Stora Enson Biomaterials-divisioonaan kuuluva Enocellin tehdas muutetaan valmistamaan jatkossa vain liukosellua. Havupuusellun valmistus loppuu investoinnin myötä kokonaan.

Investointi on tarkoitus saattaa päätökseen vuoden 2019 jälkipuoliskolla. Sillä odotetaan olevan positiivinen vaikutus liikevaihtoon.

Liukosellua voidaan käyttää korvaamaan puuvillaa ja erilaisia öljypohjaisia materiaaleja, kuten polyesteriä. Tuotesegmentin kasvu on alan keskiarvoa nopeampaa.

Consumer Board -divisioonaan kuuluvilla Imatran tehtailla investoidaan uuteen ctmp-massan kuivaimeen, pulpperiin ja selluvaraston laajennukseen. Tavoitteena on parantaa ctmp-massan saatavuutta ja vauhdittaa mikrokuitusellun (mfc) kaupallistamista.

Poikkeuksellisen lujuutensa ja uusiutuvien raaka-aineiden ansiosta mfc soveltuu uusiutumattomia materiaaleja, kuten muovia, paremmin moniin käyttötarkoituksiin. Hanke on tarkoitus saattaa päätökseen vuoden 2019 ensimmäisellä puoliskolla.