Soleiini on proteiinipitoista jauhetta.
Insinööri-lehti tekniikka

Solar Foods sai elintarvikeluvan ilmasta tehtävälle ruoalleen

Singaporen elintarvikevirasto on antanut kotimaiselle startupille luvan Solein-proteiinin käyttämiseen ruoan raaka-aineena.

Luvan saaminen tuo elintarviketeknologiayhtiö Solar Foodsin lähemmäksi tavoitetta alkaa tuottaa uutta proteiinia vuonna 2024 Vantaalla. Tehtaan rakennustyöt käynnistyivät viime vuoden lopulla.

Singaporen jälkeen tavoitteena on saada elintarvikelupa Yhdysvalloista, Isosta-Britanniasta ja Euroopan unionista.

Yhtiö lähetti Singaporen elintarvikeluvan hakemuksen viime vuoden syyskuussa.

Soleiini on proteiinipitoista jauhetta, joka sisältää olennaisimpia aminohappoja. Sillä voidaan korvata aterioista esimerkiksi maitotuotteita ja lihaa. Soleiinista 65–70 prosenttia on proteiinia, 5–8 prosenttia rasvaa, 10–15 prosenttia kuitua ja 3–5 prosenttia kivennäisaineita.

Valmistus tapahtuu syöttämällä mikrobeille hiilidioksidia, vetyä ja happea sekä ravintoaineita. Prosessi muistuttaa viinin panemista.

Soleiinin valmistaminen on perinteisiä proteiineja ympäristöystävällisempää, koska sitä varten ei tarvitse raivata viljelymaata.

Kuva: Solar Foods