Insinööri-lehti

Salo: Poikkeuksellinen tilanne vaatii poikkeuksellisia toimia

Insinööriliiton puheenjohtajan Samu Salon mukaan Microsoftin ja valtiovallan on tehtävä kaikkensa Microsoftilta irtisanottavien 1350 työntekijän uudelleen työllistymiseksi.

– Nyt puhutaan aivan alansa huippuosaajista. Ensisijaisesti vastuu on Microsoftilla, jonka on kannettava vastuunsa ja hoidettava irtisanottaville edellytykset uuden työn löytymisen helpottamiseksi, hän sanoo.

Salon mukaan nyt mitataan, onko huolehtiiko valtiovalta perustuslain mukaisesti työvoimasta ja työllisyydestä.

– Maan hallitukselta kysytään uskallusta pehmentää iskun vaikutuksia. Taas kerran Suomessa menettää yhdellä päätöksellä työnsä todella iso joukko huippuammattilaisia, joiden osaamiselle ja ammattitaidolle voi olettaa olevan kysyntää tulevaisuudessa, Salo toteaa.

Hän tähdentää, että toimenpiteiden pitää olla nopeita ja tehokkaita.

– Päätöksenteossa ja niiden toteutuksessa ei ole varaa viivytellä. Niissä kannattaa hyödyntää aikaisemmista isoista irtisanomisista saatuja kokemuksia muun muassa alueellisen aktiivisuuden ja toimien merkityksestä, Salo sanoo.

Hän muistuttaa, että maassa on jo nyt lähes 50 000 korkeasti koulutettua työtöntä. Salo painottaa, että maan talous nousee ja työttömyys kääntyy laskuun uusien investointien, innovaatioiden ja tuotekehittelyn kautta.

– Omaa tulevaisuuttaan ajattelevilla yrityksillä on juuri nyt tuhannen taalan paikka. Tuossa joukossa on paljon potentiaalia. Microsoftin irtisanomisissa ei ole kyse siitä, että suomalainen insinööri olisi ammattitaidoton tai kallis.