Insinööri-lehti talous

Robotit ja uusi teknologia ovat lisänneet työpaikkoja

Robotit ovat parantaneet suomalaisten yritysten kilpailukykyä ja kasvattaneet työllisyyttä, käy ilmi tuoreesta Etlan, MIT:n ja Laboren tutkimuksesta.

Suomalaiset teollisuusyritykset käyttävät uutta teknologiaa yleensä tuotekilpailukyvyn parantamiseen ja yritysten kasvattamiseen eivätkä työntekijöiden vähentämiseksi. Tämä ilmenee tuoreesta Etlan julkaisemasta katsauksesta ja muistiosta.

Yksi selitys tuloksiin on suomalaisten teollisuusyritysten erikoistuminen joustavaan korkean lisäarvon tuotantoon ennemmin kuin massatuotantoon.

Tutkimuksen arvion mukaan valtaosa eli noin 90 prosenttia suomalaisista valmistavan teollisuuden yrityksistä on erikoistuneen tuotannon yrityksiä. Ne tuottavat pieniä eriä tietystä tuotetyypistä ja toimivat esimerkiksi vaativien yritysten alihankkijoina. Vain 10 prosenttia voi luokitella massatuotannon yrityksiksi, joissa työntekijöiden korvaaminen teknologialla voi tyypillisemmin olla yritykselle kustannustehokas ratkaisu.

Uusien teknologioiden käyttöönotto suomalaisissa teollisuusyrityksissä on keskimäärin kasvattanut työllisyyttä. Teknologiainvestoinnit eivät ole lisänneet korkeasti koulutettujen osuutta teollisuuden työpaikoilla matalammin koulutettujen kustannuksella.

Koneinvestoinnit on yrityksissä kohdistettu uusien tuotteiden joustavampaan valmistukseen sekä laadun ja toimitusvarmuuden parantamiseen.

Kuva: Andrey Popov /Mostphotos