Talous kasvaa synkistä näkymistä huolimatta.
Insinööri-lehti talous

Pessimismi helpotti talousennusteessa

Finanssiryhmä OP on korjannut talousennustettaan aiempaa myönteisemmäksi. Suomen tämän vuoden kasvuksi OP ennustaa 1,4 prosenttia.

OP:n aiempi ennuste elokuulta oli 1,2 prosenttia. Ensi vuoden talouskasvuksi OP arvioi yhä 0,5 prosenttia. Kasvun heikkenemisen taustalla on viennin kasvun ennakoitu hidastuminen. Sen sijaan vähittäiskauppa on kasvanut.

Loppuvuoden näkymiä parantaa se, että maailmantalouden uhkakuvat eivät ole toteutuneet. Sopimuksettoman Brexitin todennäköisyys on pieni. Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota ei ole laajentunut yhtä nopeasti kuin on pelätty. Yhdysvallat ei ehkä aseta EU:n autoviennille tuontitullia.

Parantuneista näkymistä huolimatta maailmantalouden kasvu näyttää hidastuvan kuluvana vuonna. Kasvu on tänä vuonna jäämässä 3,0 prosenttiin ja ensi vuonna 2,9 prosenttiin. Euroalueen kasvuksi ennakoidaan kuluvalta vuodelta 1,1 prosenttia ja ensi vuonna 0,9 prosenttia.

OP:n lisäksi tänään esitti talousennusteen myös kansainvälinen valuuttarahasto IMF, joka ennakoi Suomen talouskasvuksi tänä vuonna 1,25 prosenttia ja ensi vuodeksi peräti 1,5 prosenttia.

Kuva: Mostphotos