Insinööri-lehti

Palkkasumma kasvoi alkuvuonna

Tilastokeskuksen tietojen mukaan koko talouden palkkasumma oli tammi-maaliskuussa 1,6 prosenttia suurempi kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin. Pelkästään maaliskuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 2,6 prosenttia edellisvuodesta. Vuosi sitten tammi-maaliskuussa koko talouden palkkasumma kasvoi 0,9 prosenttia.

Palkkasumma kasvoi nopeimmin yksityisten terveydenhuolto- ja sosiaalipalveluiden toimialalla, jossa kasvua kertyi 7,5 prosenttia vuoden takaisesta. Kasvussa olivat myös rakentamisen, rahoitustoiminnan ja kaupan palkkasummat.

Teollisuuden palkkasumma väheni 1,2 prosenttia vuoden takaiseen vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Yksityisellä sektorilla maksettujen palkkojen summa oli tammi-maaliskuussa 2,5 prosenttia suurempi kuin vastaavana ajanjaksona vuotta aiemmin. Julkisen sektorin palkkasumma pieneni uusimmalla kolmen kuukauden jaksolla 0,3 prosenttia vuoden takaisesta.

Pelkästään maaliskuussa yksityisen sektorin palkkasumma kasvoi 3,6 prosenttia ja julkisen sektorin palkkasumma väheni 0,3 prosenttia edellisvuodesta. Vuosi sitten tammi-maaliskuussa palkkasumma kasvoi julkisella sektorilla 0,2 prosenttia ja yksityisellä sektorilla 1,6 prosenttia edellisvuodesta.

Palkkasumma on työntekijöille maksettujen bruttopalkkojen summa ilman optioita. Palkkasummaan vaikuttavat työllisyydessä ja palkansaajien ansiotasossa tapahtuvat muutokset.