Insinööri-lehti

Nollasopimusten kieltäminen saa laajaa kannatusta

TNS Gallupilla tammikuussa 2015 teetetyn tutkimuksen mukaan 58 prosenttia suomalaisista haluaa kieltää lailla nollatuntityösopimukset, vain 24 prosenttia vastaajista vastusti lakimuutosta. Nollatuntisopimukset ovat työsopimuksia, joissa ei ole määritelty minimityöaikaa. Tutkimus julkaistiin Operaatio Vakiduuni -kampanjan mielenilmauksissa Helsingissä ja Kuopiossa.

–Tutkimus vahvistaa sen, miksi lähdimme tekemään Operaatio Vakiduuni -kampanjaa. Ihmiset kokevat nollatuntisopimukset epäoikeudenmukaisina, kampanja-aktiivi Mika Kolehmainen toteaa.

Kansalaisaloitteessa tavoitteena on, että lailla säädetään 18 tunnin minimityöaika. Tästä voidaan poiketa vain työntekijän itse sitä halutessa perustellusta syystä, kuten opiskelujen takia.

– Liian usein nollasopimuksia tehdään työntekijän suojaksi säädettyjen lakien, kuten irtisanomissuojan, kiertämiseksi, Kolehmainen toteaa.

Yrittäjistäkin lähes puolet haluaa eroon nollatuntisopimuksista

Kyselyyn vastanneista yrittäjistä 45 prosenttia olisi valmis kieltämään nollatuntisopimukset lailla, kun 37 prosenttia kannattaa niitä.

– Hyvän liikeidean omaavien yritysten pärjääminen ei ole kiinni työehdoilla kikkailusta. Sitoutunut henkilöstö on avain tuottavuuteen ja menestykseen. Ostovoimainen ja palkallaan toimeentuleva työntekijä on myös kansantalouden näkökulmasta paras vaihtoehto, Kolehmainen linjaa.

Tutkimuksen toteutti TNS Gallup tammikuussa 2015 Gallup Forumissa. Tutkimukseen haastateltiin 6630 18–74 -vuotiasta suomalaista.

Operaatio Vakiduuni pähkinänkuoressa

Operaatio Vakiduuni on Metallin nuorten aloittama ja kansanliikkeeksi kasvanut kampanja, jonka tavoitteena on parantaa pätkätyöntekijöiden yhteiskunnallista asemaa ja herättää keskustelua vakiduunin arvosta yhteiskunnassamme.

Tammikuussa 21 kampanja-aktiivia eri toimialoilta laittoivat vireille kansalaisaloitteen nollatuntisopimusten kieltämiseksi lailla. Lisätietoa kampanjasta osoitteessa www.operaatiovakiduuni.fi