Insinööri-lehti talous

Nollakasvua edessä vuonna 2023

Kasvua ei ole näköpiirissä muualla kuin kustannuksissa. Inflaatio jatkuu kovana myös ensi vuoden.

Talous hidastuu Akava Worksin ennusten perusteella tämän vuoden viimeisellä neljänneksellä, ja vuoden bkt:n kasvu jää 1,9 prosenttiin. Ensi vuonna talouskasvu painuu nollaan. 

Ensi vuonna ihmisiä kurittavat kohonneet elinkustannukset ja korot. Samalla energian hinnat ovat arvaamattomia, eikä energiaa ole välttämättä riittävästi kaikkina aikoina. 

Euroopan taantuma todennäköisesti myös vähentää kysyntää. Yritysten näkymät eivät silti ole kovin huonot, vaikka kuluttajien luottamus talouteensa on ennätyksellisen heikkoa. 

Voimakas inflaatio on kääntänyt kuluttajien reaaliansiot laskuun. Keskimääräistä palkkojen nousua mittaava ansiotasoindeksi nousi heinä–syyskuussa 2,7 prosenttia vuoden takaa, mutta kuluttajahinnat 7,8 prosenttia. 

Kuluttajahinnat nousevat Suomessa arviolta seitsemän prosenttia vuonna 2022 ja 4,5 prosenttia vuonna 2023. 

Liikenteen polttoaineiden hintojen oletetaan vakautuvan karkeasti nykyiselle tasolleen. Asumisen hintaa nostavat sähkön kallistuminen ja asuntolainojen korkojen nousu, joka näkyy kuluttajahintaindeksissä vasta osittain. 

Työttömyysaste on kohonnut hieman keväästä lähtien, mutta työllisyysaste on pysynyt 74 prosentin tuntumassa. Avoimia työpaikkoja on edelleen paljon, vaikka niiden määrä on vähentynyt kesän jälkeen. Työllisiä on selvästi enemmän kuin vuosi sitten. 

Kuva: Barbro Wickström /Mostphotos