Nokialla on paljon toimintaa Espoossa.
Insinööri-lehti talous

Nokian irtisanomiset osuvat myös Suomeen

Teknologiayhtiö Nokia aikoo karsia kuluja henkilöstöstä ja käyttää säästöt tuotekehitykseen.

Nokia julkaisi tänään suunnitelmansa alentaa kulujaan maailmanlaajuisesti noin 600 miljoonalla eurolla vuoden 2023 loppuun mennessä. Kustannussäästöjä vastaava määrä käytetään lisäinvestointeihin tutkimus- ja kehitystoimintaan sekä tarvitun osaamisen ja valmiuksien varmistamiseen.

Suunnitellun uudelleenjärjestelyn odotetaan johtavan seuraavan 18–24 kuukauden aikana maailmanlaajuisesti jopa 10 000 henkilön vähentämiseen. Nokian Espoon-toimipisteen ylempien toimihenkilöiden luottamushenkilö Lasse Laurikainen arvioi Suomen osuuden olevan noin 300 työtehtävää.

– Uutinen oli odotettu. Eihän se koskaan ole mukavaa, että työvoimaa vähennetään. Tässä tapauksessa vähennykset kohdistuvat suurelta osin ulkomaille. Luonnollisesti toivon, että Suomen osalta vähennykset jäävät tähän, hän sanoo.

Laurikaisen mukaan henkilöstö on saanut kutsun yt-neuvotteluihin, jotka alkavat ensi viikolla. Nokialla on Espoon, Oulun ja Tampereen toimipisteissä yhteensä noin 6 200 työntekijää.

– Käsitykseni mukaan valtaosa Suomen vähennyksistä kohdistuu suurimpaan eli Espoon toimipisteeseen, hän sanoo.

Nokia on ilmoittanut, että yhtiölle tärkeisiin osaamisalueisiin, kuten 5g:hen, pilvipalveluihin ja digitaaliseen infrastruktuuriin ei säästöissä kajota. Vähennysten sijaan yhtiön on tarkoitus investoida alueisiin, jotka tuottavat Nokialle lisäarvoa pitkällä aikavälillä.

Laurikainen näkee tässä myös mahdollisuuksia Suomen toimipisteiden kannalta.

– Henkilöstön näkökulmasta kulurakenteen vähentäminen on oikeansuuntainen, jos sen vastapainona syntyy mahdollisuus investoida ja kehittää omia vahvuuksiamme. Se on hyvä vakuutus tulevaisuuden varalle, hän sanoo.

Yhtiön tiedotteessa toimitusjohtaja Pekka Lundmark kertoo Nokian jokaisen liiketoimintaryhmän tavoittelevan teknologiajohtajuutta niissä segmenteissä, joissa yhtiö kilpailee.

– Tästä syystä keskitymme tuotteidemme laadun ja kustannuskilpailukyvyn parantamiseen sekä investoimme tarvittavaan osaamiseen ja valmiuksiin, Lundmark sanoo.

Nokialla on neljä liiketoimintaryhmää: matkapuhelinverkot, pilvi- ja verkkopalvelut, verkkoinfrastruktuuri ja teknologia. Kullakin on omat muutossuunnitelmansa, jonka yksityiskohdista kerrotaan 18. maaliskuuta.

Kuva: Jotsa/Mostphotos