Ehdokkaat jalkautuivat kansan pariin ennen eduskuntavaaleja 2023.
Insinööri-lehti politiikka

Miltton: Porvarihallitus vaikuttaa todennäköisimmältä

Petteri Orpo lähtee tunnustelemaan eri hallituskokoonpanoja. Todennäköisesti tki-menoihin saadaan kasvua.

Eduskuntavaalit päättyivät kokoomuksen voittoon, kymmenellä lisäpaikalla 48 edustajaan. Tämä tekee puolueen puheenjohtajasta Petteri Orposta hallitustunnustelijan. Akavan Milttonilta tilaama selvitys ennakoi hallitusneuvotteluista kuitenkin vaikeita.

Todennäköisin kokoonpano on Milttonin mukaan porvarihallitus, jossa on mukana vaalien kakkonen, seitsemän lisäpaikkaa saanut perussuomalaiset 46 edustajallaan. Vaikeita neuvotteluita helpottaa se, että perussuomalaiset lähtivät vaaleihin ilman varsinaista vaaliohjelmaa eli ohjelman sisällöstä voidaan neuvotella.

Jos kokoonpanoon otetaan mukaan kristillisdemokraatit ja Rkp, hallituksella on 109 edustajaa takanaan.

Kakkosvaihtoehdossa kokoomus lyöttäytyy yhteen Sdp:n, vihreiden ja Rkp:n kanssa, jolloin tukena on 114 paikkaa. Sdp sai vaaleissa kolmella lisäpaikalla 43 edustajaa.

Porvarihallitus edistäisi arvion mukaan Akavan tavoitteita julkisen tasapainon saavuttamisessa ja työn verotuksen keventämisessä. Tki-menojen kasvattaminen neljään prosenttiin bkt:stä toteutuisi, ja turvallisuuteen satsattaisiin.

Sinipunahallitus puolestaan olisi aktiivinen vaikuttaja EU:ssa, niin ikään nostaisi tki-panostuksia ja panostaisi turvallisuuteen.

Kummassakin vaihtoehdossa hallitus joutuu todennäköisesti tasapainottamaan valtion budjettia leikkauksilla.

Akavan tavoitteista useat näyttävät epätodennäköisiltä saavuttaa. Porvarikokoonpano jarruttaisi ilmastotoimia, aktiivista roolia EU:ssa, sosiaali- ja terveysalaan liittyviä päätöksiä ja työmarkkinareformia. Sinipuna ei saisi uudistettua sosiaaliturvaa eikä käännettyä julkista taloutta tasapainoon.

Kuva: Jari Rauhamäki